Fényvisszaverőt tűznek az állatok fülébe

Macskaszemet kaphatnak a szamarak Afrikában

Megelégelték a sötétben bandukoló szamarak miatti baleseteket egy botswanai körzet vezetői, és kitalálták a megoldást: fényvisszaverő kitűzőt kell az állatok fülébe tenni, hogy messziről látszódjanak.

2012.11.29 11:29ma.hu

500 szamarat kell "felszerelni" fényvisszaverő bilétával, miután rövid időn belül már a tizedik közlekedési balesetet okozták a kivilágítatlanul bandukoló állatok - jelentette ki az észak-botswanai Maun Animal Welfare Society nevű állatvédő szervezet. Az intézkedéssel ők elsősorban az ártatlanul elpusztuló állatokat szeretnék megmenteni, de értelemszerűen ez a közlekedők biztonságát is jelentősen javíthatja.

"Az emberek, akik gyakran szamaraikat fogják be munkára, Botswana legszegényebbjei közé tartoznak és gyakran nincs más lehetőségük, mint hagyni szabadon kóborolni az állatokat, hogy élelmet találjanak maguknak a kies sivatagi területeken" - magyarázta egy szakember. "Ez a gyakorlat alapvető fontosságú, ugyanakkor a szamarakat jobban kiteszi a veszélynek, és abban bízunk, hogy ez az egyszerű megoldás segít csökkenteni az állatokkal történő ütközések számát" - tette hozzá.

Ha a környéken beválik a kísérlet, akár az egész országban elterjedhetnek a "macskaszemes" szamarak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.