"Nem kicsi ló nagy fülekkel!"

Nem makacs, csak szamár: mi értettük félre?

Évezredes tévhit, hogy a szamár makacs: valójában mi, emberek értettük félre, mert a nagy füle miatt úgy tekintettünk rá, mint a lóra - állítja egy szamárkutató csapat.

2012.05.14 07:29ma.hu

Homérosz és Aesopus tehet az egészről: a szamarak nem is olyan makacsok és főleg nem ostobák, mint amilyennek eddig hittük. Ezt állítják a Londoni Egyetem Afrika-kutatói, akik múlt héten két napon át kitartóan tanácskoztak és vitáztak, hogy kiderítsék, miért olyan csökönyösek a csacsik.

A konferencián olyanokról is szó esett, hogy hogyan tekintenek ezekre az állatokra a világ különböző részein, és mindenféle egyéb szamártani kérdések kerültek terítékre, de a legnagyobb visszhangot kétségtelenül Ben Hart előadása váltotta ki. Kutatásai során ugyanis ő arra a felfedezésre jutott, hogy a szamarat az evolúciós története miatt egész egyszerűen félreértettük, és ez erősítette a róla elterjedt makacsságot. Na meg az öszvérek, amelyekben a szamarat a lóval mixelték össze.

"Leginkább azért értjük félre a szamarak viselkedését, mert a lóhoz hasonlítjuk őket, nem pedig önálló fajként tekintünk rá" - magyarázta a szamárszakértő. Mint mondta: megvizsgálta a háziasított szamarak és a vadon élő fajtársaik között tátongó evolúciós rést, és ebből derítette ki, hogy tulajdonképp tévedésben voltunk évezredek óta, mert a szamár "nem egy kis ló nagy fülekkel".

"Az ókori Homérosz és Aesopus bélyegezte meg a szamarakat ostobasággal, szolgai viselkedéssel és makacssággal" - folytatta. A konferencián egyébként olyan témákról is szó esett még, mint a szamarak a török népdalokban és táncokban, Eritrea és Portugália szamárlakói, vagy épp az Indiai-óceán partjainál lévő országokban a csacsik története.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.