Pacemaker tartja életben a csacsit

Ki hallott már ilyet: elemmel megy csak a szamár!?

Új tápegységet kapott egy cseh csacsi, miután az előző kezdett lemerülni a pacemakerében. A szamár kilenc éve, fél éves korában kapott szívritmus-szabályozót, miután több infarktuson is átesett. Így 40 évig is elélhet.

2011.11.10 17:29MTI

Rebeka feltehetően az egyetlen pacemakeres szamár a világon. Kilenc évvel ezelőtt, félévesen ültették bele a szívdobogtató készüléket, amely akkor lép működésbe - szabályos ritmusban ad a szívnek elektrosokkot -, ha a páciens pulzusa túlzottan lelassul vagy megszűnik.

Rebeka emberi pacemakert kapott, mivel nincs külön szamarakra kifejlesztett, de még lovakra se. "Pacipáciensek" között is csupán elvétve akad pacemakeres, kizárólag méregdrága versenylovak kapnak néha ilyen készüléket, "mezei" állatok esetében ugyanis a műtét drágább, mint az állat.

Rebekával kivételt tettek brnói állatorvosok 2002-ben, miután több infarktust diagnosztizáltak a szamárnál. Az állat így még akár 40 évig is elélhet.

Főállásban egyébként hiperaktív gyermekek lenyugtatását szolgálja azzal, hogy szamaragolhatnak rajta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.