A "nem" ismételgetése nem elég a bíró szerint

Felmentették a nemi erőszak vádlottját: az áldozat nem tiltakozott eléggé

Felmentettek Svédországban egy nemi erőszaktevő férfit, mert a bíró szerint az áldozat nem ellenkezett eléggé.

2012.11.28 11:29MTI

A nő hiába bizonygatta, hogy határozottan tiltakozott, többször is nemet mondott a férfinak, és amíg csak bírta, összezárta combjait, ám végül feladta az ellenállást. Az eset után azonnal feljelentette erőszaktevőjét, ám nem tudott külsérelmi nyomokkal és bizonyítékkal szolgálni arra, hogy a férfi megfenyegette volna.

Az ügyet tárgyaló bíró szerint - aki történetesen nő - a törvény alapján az eset nem minősül nemi erőszaknak. Annak ellenére döntött így, hogy a nő vallomását hihetőnek minősítette, nyomok híján azonban az ügy két ellentétes állításra egyszerűsödött.

A bírónő, Barbro Bännlund a Nya Wermlands-Tidningen című svéd lapnak kijelentette: aggódik amiatt, hogy Svédországban a nők nincsenek tisztában azzal, mi kell egy nemi erőszaktevő elítéléséhez. "Hiába jelent nemet a nem, nem elég csupán mondani ahhoz, hogy nemi erőszaknak minősüljön egy aktus" - magyarázta, hozzátéve, hogy a férfi feltehetően nem vette igazán komolynak az ellenkezést.

Az ügyész közlése szerint valószínűleg nem fellebbeznek az ítélet ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.