Egy évig húzta tovább

Hiába kapott kegyelmet Obamától, elaltatták

Elaltattak egy hálaadásnapi pulykát, amelynek tavaly megkegyelmezett Obama.

2012.11.23 07:29MTI

Kegyes halálban részesítették azt a pulykát, amelynek Barack Obama elnök tavaly megkegyelmezett a nemzeti hálaadási pulykaajándékozás alkalmából.

A Peace (Béke) névre hallgató baromfit hétfőn segítették jobb létre szenderülni, miután az állatorvos egy nem részletezett betegséget állapított meg nála. Az eutanáziát az első amerikai elnök, George Washington skanzenné alakított birtokán hajtották végre a virginiai Mount Vernonban.

Peace a tavalyi fő pulyka, az ugyancsak kegyelemben részesített Liberty (Szabadság) "dublőre" volt. Szakértők szerint az elaltatásban nem volt semmi rendkívüli, mert a húsukért tenyésztett pulykák nem élnek sokáig. Az Obama által 2010-ben élni hagyott két szárnyas, Apple (Alma) és Cider (Almabor) az elnöki kegyelem utáni egy éven belül szintén elpusztult.

Obama szerdán újabb két pulykának kegyelmezett meg, Cobblert és Gobblert mentette meg a késtől és a sütőtől. A Fehér Ház asztalára felajánlott madarakat most először nem maguk a tenyésztők, hanem az ő ajánlásaik alapján az interneten a nagyközönség választotta ki.

Cobbler és Gobbler, miként Peace és Liberty, szintén Mount Vernonban, egy külön a számukra fenntartott, elkerített karámban várhatja majd a végelgyengülést vagy az utolsó injekciót.

Peace és Liberty elődeit korábban, öt éven át Disneyland fogadta be. Obama 2009-ben egy Courage (Bátorság) nevű szárnyast mentett meg attól, hogy az elnöki vacsoraasztalon végezze.

A mostani volt a 65. fehér házi adományozási ceremónia; az első pulykaünnepségeket Harry Truman elnök idején, 1947-ben rendezték meg. A legszebb szárnyasokat több mint fél évszázada a Nemzeti Pulykaszövetség szállítja Amerika "első családjának". Dwight Eisenhower és Lyndon Johnson még megette a pulykákat, de J. F. Kennedy 1963-ban - mindössze két nappal halála előtt - már "futni hagyta" a neki felajánlott madarat. Az első elnök, aki hivatalosan is kegyelmet adott a hálaadásnapi pulykának, az idősebb Bush volt 1989-ben.



Az Egyesült Államokban idén 254 millió pulyka kerül feldolgozásra, közülük mintegy 50 millió hálaadásnapi sültként fejezi be pályafutását.

A hálaadás a karácsony után a második legnagyobb családi ünnep Észak-Amerikában. Az Újvilágba négy évszázaddal ezelőtt érkezett, súlyos éhezéseket átélt első telepesekre emlékezve az amerikaiak az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért. Az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig, ahol a korai tél miatt már korábban betakarítják a termést, október második hétfőjén ünneplik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.