Kóbor macska mutatta meg az ősi katakombát

Indimacska Jones fedezte fel a 2000 éves római sírt

Egy utcán kóborló macska fedezett fel, pontosabban mutatott meg egy ősi római temetkezési helyet két környékbeli férfinek. A sírkamra a régészek előtt is ismeretlen volt.

2012.11.01 10:29ma.hu

Egy hontalan és gazdátlan macska fedezett fel egy ősi temetkezési helyet Rómában, igaz, nem volt túl nehéz dolga. Az örök városban annyi rom, ősi építmény és sírhely van, hogy gyakorlatilag minden építkezési projekt során felfedeznek valami felbecsülhetetlen értékű régészeti leletet. Úgy tűnik, annyi felfedezésre váró műalkotás van még Rómában, hogy már a kóbor macskák is kiváló régésszé avanzsáltak.

Mirko Curti és egy meg nem nevezett barátja néhány napja követni kezdett egy kóbor macskát, ami egy 2000 évnél is öregebb sírkamrába mászott be. A férfi a lakása közelében látta meg a macskát este 10 óra körül. A jószág éppen egy mészkőszikla üregébe mászott be a lakópark közelében.

Curti és barátja hallották a macska nyávogását és követni kezdték. Sikeresen bejutottak a barlangba, aminek a bejáratát nem is olyan rég még sziklák takarták. De a két hete kitört heves esőzés során ezek a kövek kimozdultak helyükről, ezzel szabaddá téve a bejáratot.

A két férfi a barlangban meglepődve fedezték fel, hogy valamiféle ősi sírkamrába kerültek, ami tele volt emberi csontokkal és római kori urnákkal. Azonnal kihívták a régészeket, akik megállapították, hogy az üreget valamikor az időszámításunk előtti első és az időszámításunk szerinti második század között vájták ki. A csontok feltehetőleg egy a sziklában feljebb található kamrából estek az üregbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.