"Államellenes propagandát terjesztettek"

Kritizálták a kormányt, börtönbe zártak két dalszerzőt

Hat év börtönre, valamint további két év háziőrizetre ítéltek két dalszerző-szövegírót, miután az interneten olyan műveket tettek közzé, amely erősen bírálta a hatalmon lévő rezsimet.

2012.10.30 13:29MTI

Vietnámban börtönbüntetésre ítéltek kedden két dalszerző-szövegírót, amiért a kormányt bíráló műveiket közzétették egy honlapon – közölte az ügyvédjük. Tran Va Hai ügyvéd elmondta, hogy Vo Minh Trit – művésznevén Viet Khangot - és Tran Vu Anh Binht államellenes propaganda terjesztésének vádjával egy Ho Si Minh-városi bíróság négy, illetve hat év börtönre ítélte. A két férfi büntetése letöltése után két évre házi őrizetbe kerül.

A két dalszerző egy külföldi vietnámi ellenzéki csoport által működtetett honlapon jelentette meg a műveit. A 34 éves Khangot az internetezők a Kína-ellenes aktivisták elleni rendőri megtorlást bíráló dalairól ismerik. A 37 éves Binh szerelmes és hazafias dalok szerzője, amelyeket a kommunista ország népdalénekesei adtak elő.

A két férfit 2011 végén vették őrizetbe, amikor a vietnámi kormány erőteljesebben fellépett a Kína-ellenes mozgalmakkal szemben. Nemzetközi jogvédő csoportok bírálták az ítéletet, és a két zenész azonnali szabadlábra helyezését követelték. Egy hónapja három bloggert ítéltek tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre a délkelet-ázsiai országban.

Az ítéletet hevesen bírálta többek között az Európai Unió és az Egyesült Államok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.