Nem tudni, hogy nőhetett meg ekkorára

Fél méterre nőtt a giliszta - kígyónak nézték!

Egyelőre a biológusok sem találtak rá egyértelmű magyarázatot, hogyan nőhetett fél méteresre egy egyszerű földigiliszta, de csodájára járnak a környékbeliek.

2012.09.05 17:29ma.hu

Óriásgilisztát találtak egy dél-kínai ház csatornájában, a tulajdonos először azt hitte, egy sikló költözött a vízelvezetőbe. Csak amikor jobban megnézte, akkor döbbent meg, hogy valójában egy teljesen átlagos földigilisztát lát, de a féreg fél méteresre nőtt! A különös lénynek azóta a környékbeliek a csodájára járnak, de rövid időn belül a híre az egész világra eljutott, hisz merőben szokatlan, hogy ekkorára nőjön egy efféle egyed.

A kifejlett földigiliszták mérete fajtától függően egy centitől akár egy méterig is terjedhet, vastagságuk 1 milliméter és 2,5 centi közt mozog, ám mégis igen ritka, hogy egy példány elérje a néhány centinél nagyobb hosszt. Növekedésük szorosan összefügg a környezeti hatásokkal: a talajszerkezettel, az időjárással és főként a csapadékmennyiséggel. Ha elegendő táplálékhoz jutnak és képesek elkerülni a rájuk vadászó ragadozókat, akkor minden nedves időszakban hosszabbra és vastagabbra nőnek.

A Li Zhiwei által talált példányt a biológusok tanulmányozzák, hogy pontosan meghatározzák, hogyan sikerült így megnőnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.