Két újdonság a földigilisztáról

Akik a kukacokból laknak jól

Ha vibrál a föld, akkor a földigiliszták feljönnek a talajfelszínre. Ezt a reakciót használják ki Florida egyik térségében generációk óta a családok, amelyek ebből élnek: egy fabotot a talajba ütve és rezgésben tartva ugyanis pár óra alatt több ezer giliszta szedhető össze.

2008.11.03 15:20MTI

Az amerikai Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetem kutatója, Kenneth Catania most kiderítette, hogy a giliszták nem azért jönnek fel a felszínre, mert a rezgések esőcseppek beütődésére hasonlítanak, és a giliszták félnek, hogy megfulladnak.

A botocska keltette rezonancia sokkal inkább hasonlít a férgek halálos ellensége, egy ásó vakond keltette zajhoz, tehát az elől menekülve ásnak felfelé - olvasható a "PLoS One" című amerikai szaklapban.

Az elektronikában egyre gyakrabban alkalmazott nanocsövek pedig veszélyeztetik a földigiliszták szaporodását
- figyelmeztet a New Scientist című brit magazin.

Ezt a dániai, roskildei környezetvédelmi kutatóközpont munkatársa, Janeck Scott-Fordsmand és csapata fedezte fel, mikor nanocsöveket kevertek a földigiliszták tápláléka közé. A nanocsöveket evő giliszták jóval kevesebb peteburkot raktak le, mint társaik.

A földigiliszták kulcsfontosságú szerepet töltenek be az ökoszisztémában, átmozgatják és ezzel levegőztetik a talajt. Nélkülük a talaj terméketlenné válik - figyelmeztet Scott-Fordsmand. Ezen kívül számos élőlénynek nyújtanak táplálékot.

Korábban már felmerült, hogy a nanocsövek az embernél azbesztiózisszerű tüdőbetegséget is okozhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.