A földigiliszták metallotineint állítanak elő

Fémevő földigiliszták segíthetik megtisztítani a talajt

A földigiliszták segíthetnek a növényeknek megtisztítani a szennyezett talajokat - derítették ki az angliai Reading Egyetem kutatói.

2008.09.18 10:09MTI

A férgek tápcsatornáján áthaladva a fémek kis változásokon mennek át, így a növények könnyebben felveszik azokat a szennyezett talajból - írja a BBC internetes kiadása. Nagy-Britannia-szerte számos helyen szennyezett a talaj a korábbi ipari tevékenység, például a bányászat, a gépgyárak és az ólomkohók következtében.

A földigiliszták kifejleszttettek egy olyan módszert, amelynek segítségével a fémmel - például arzénnel, ólommal, rézzel, cinkkel - szennyezett talajokban is megélnek. "Egy különleges fehérjét, metallotineint állítanak elő, amellyel körülveszik az egyes fémeket, és így ártalmatlanítják azokat" - magyarázta Mark Hodson, a Reading Egyetem kutatója. "Ha egyféle fémmel képesek boldogulni, akkor általában a többivel sincs gondjuk" - tette hozzá. 

A kutatás főszereplője az oxfordshire-i Diamond Light Source, az Egyesült Királyság legújabb szinkrotronja volt. A röntgentechnológia segítségével a kutatók nagyjából akkora fémmintákat is elemezni tudtak, mint egy szem só ezredrésze. Így fedezték fel, hogy a földigiliszták ürülékében lévő fémek kissé különböztek a talaj többi részében előfordulóktól. Egyes növények képesek kivonni a mérgező fémeket a talajból, és beépítik azokat szöveteikbe.
 
Ezeket aztán learatják, így fenntartható módon tisztítható meg a talaj - csak nagyon időigényes a folyamat. A földigiliszták a fémeket jobban feltárják a növények számára, így felgyorsítják a folyamatot, növelve annak hatékonyságát. "Az az álmunk, hogy a növények egyszer olyan hatékonyan vonják majd ki a fémeket, hogy egyből vinni is lehet őket a kohóba" - véli Hodson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.