Bosszúból nyilváníttatták holtnak

Elindult a halott a választáson, hogy bizonyítsa: él

Vétett a társadalmi és a családi íratlan szabályok ellen, ezért bosszúból családja előbb kitagadta, majd halottnak nyilváníttatta a most 31 éves férfit, aki viszont azóta nem tudja elérni, hogy újra az élők közé kerüljön.

2012.06.26 07:29ma.hu / MTI

Santosh Kumar Singh kifejezetten jó színben van ahhoz képest, hogy 9 éve halott. A 32 éves indiai férfit családja nyilváníttatta holttá közel egy évtizede, de csak azután, hogy elkergették őt otthonról. Bűne az volt, hogy miközben egy igen magas kasztba tartozó családból származik, feleségül vett egy rangján jóval aluli lányt, aki a legalacsonyabb kasztba, az úgynevezett érinthetetlenek közé tartozott.

A társadalmi szintkülönbségeket mindmáig mélyen tiszteletben tartó társadalmi környezetben a család az egyetlen legális módszert választotta: nemcsak számukra szűnt meg létezni a renitens ifjú, de elkergetése után hivatalosan is bejelentették a rendőrségen, hogy eltűnt, majd valamivel később épp eme feljegyzés alapján halottnak nyilvánították. Hogy még hitelesebb legyen a történet, még a halotti torát is megtartották és a szokásjog szerint a szegényeknek alamizsnát osztottak, így végképp széles körben elterjedt, hogy a család ifjú tagja már nincs az élők között.

Fotó: Corbis


Pedig eközben Santosh nagyon is élt, ha nem is kifejezett jómódban, manapság szakácsként keresi a napi betevőre valót. Amikor értesült róla, hogy hivatalosan ő nem tartozik az élők közé, a rendőrséghez fordult segítségért, ám ott halálosan megfenyegették. "Most még csak papíron vagy halott, de ha nem kotródsz el a faluból, tényleg az leszel!" - idézte a rendőrök szavait a The Daily Telegraphban.

Mit volt mit tenni, a delhi rendőrségen próbálkozott legközelebb, ahol ugyan nem fenyegették meg még ennél is jobban, de lesújtó "tanácsot" kapott: csak akkor foglalkoznak vele, ha valamilyen bűntettet követ el. A férfi azonban még ezek után is inkább a törvényes úton szeretett volna elégtételt kapni, ezért betörés vagy más bűntett helyett inkább levelet írt a miniszterelnöknek, részletezve az elmúlt évek minden megpróbáltatását, csakhogy továbbra is halott maradt, mert a miniszterelnök sem válaszolt neki.

Most mentő ötlete támadt, ami talán megoldja a problémáját: a választások közeledtével kitöltötte az elnöki tisztre pályázók jelölési dokumentumait. Győzelem esetén nem is kérdés, hogy akkor már saját maga nyilváníthatja magát újra élőnek, de nemcsak az esélye kevés a nyerésre, hanem ő maga sem áhítozik annyira a vezetői posztra. Mint mondta, mindössze annyit szeretne, hogy ismerjék el újra élőnek, ami remélhetőleg már akkor is megtörténik, amikor nyilvántartásba veszik a pályázatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.