Lakástámogatást kapott a lottónyertes

Csalással vádolják: milliókat nyert, de segélyeket sírt ki

Amikor 20 hónappal ezelőtt megnyerte a 4,5 millió font lottófődíjat, azt kérte a szerencsejáték szervezőitől, hadd maradjon inkognitóban. Csakhogy most csalóként bukott le a brit férfi.

2012.06.13 13:29ma.hu

Amikor Edward Putman megnyerte a 4,5 millió fontot a brit lottósorsoláson, azt kérte, ne hozzák nyilvánosságra a személyét - erre minden joga meg is volt, hisz sokan félnek attól, hogy nemcsak a jószándékú gratulálók hada árasztja majd el őket. Csakhogy az inkognitónak a hét elején váratlanul vége szakadt, amikor 20 hónappal a mesés nyeremény után egy hivatalnoknak gyanússá vált a férfi: egyetlen apró banánhéjon csúszott meg akkor, amikor már nem is sejtette, hogy lebukhat.

A 46 éves férfi ugyanis meg szerette volna vásárolni korábbi, mindössze egy ágyas tanácsi bérlakását, de készpénzzel akarta kifizetni. Ez szúrt szemet a tisztviselőnek, és vizsgálatot indított a férfi ellen. Kiderült, hogy az elmúlt csaknem két évben mindvégig a szociális helyzetére hivatkozva felvette a lakhatási támogatást és a munkanélküli segélyt az önkormányzattól, összességében 15 ezer fontot szerzett így.

A csalással vádolt férfi egyébként jelenleg egy 600 ezer font értékű nagy családi házban él élettársával együtt, amit nem kommentált a keddi bírósági tárgyaláson. Annyit sikerült csak kideríteni, hogy amikor a lottó fődíját megnyerte, akkor valóban munkanélküli volt, tehát azt megelőzően valóban jogosan kapott különféle jogcímeken segélyeket, de 2009. szeptember 26. után nem jelentette be, hogy a körülmények jelentősen megváltoztak.

A jogsértésre tavaly májusban derült fény, a nyilvánosság elé azonban csak most jutott Putman ügye, amikor megkezdődött a tárgyalássorozata. Az első napon bátyja, Raymond azzal próbálta mentegetni a férfit, hogy "teljesen nincstelen volt, aztán hirtelen milliomos lett", de sem azt nem tudta eddig, hogy pontosan mennyit nyert, sem azt, hogy mennyi maradt meg a pénzből.

Még Putman élettársa sincs tisztában a részletekkel, de azt tudni lehet, hogy a férfi nemcsak saját magának vásárolt több autót is, hanem barátaival szemben is igencsak bőkezűnek bizonyult, kisebb-nagyobb összegekkel támogatta őket.

Korábbi párja és fia már kevésbé bizonyult elnézőnek, a nő elmondta: 5 font gyerektartást sem fizetett neki a férfi az elmúlt hónapokban. "Ha megnyerte ezt az összeget, aztán ilyen csalást követett el, mégis mit mesélhetnék róla?" - kérdezte. A szomszédoknak azt mondta, ingatlanfejlesztőként dolgozik, de az egyikük most értetlenül áll az előtt, hogy a hivatalt hogyan tudta becsapni. "Amikor engem elbocsátottak, és munkanélküli segélyért jelentkeztem, bizonyítanom kellett, hogy valóban próbálok munkát találni és interjúkra járok. Hogyan adhattak neki 20 hónapon keresztül úgy támogatást, hogy közben sosem helyezkedett el?"

A férfi ügyében július 3-án hoznak ítéletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.