A Titkok Kamrájában volt a megoldás

Harry Pottertől kapott ihletet a vegyészmérnök: kész a vér-gyorsteszt

Harry Potter inspirálta azt az ausztrál vegyészmérnököt, aki feltalálta a gyorstesztet, melynek segítségével egy percen belül megállapítható a vércsoport.

2012.05.03 09:29MTI

A teszt különösen természeti katasztrófák idején vagy háborús területeken szolgál nagy segítségül - mondta el Vej Sen, a Monash Egyetem munkatársa.

A vegyészmérnök kollégáival egy mindössze tíz négyzetcentiméter nagyságú papírt hozott létre, amelybe a négy vércsoport (A, B, AB és 0) antitestjeit integrálták. Egy a papírra kent vércsepp az egyik oldallal reakcióba lép és láthatóvá válik a vércsoport. A papírral a RH-faktor is megállapítható. A vércsoporton kívül ez a változó szükséges annak megállapításához, pontosan milyen vérre van szüksége egy esetleg transzfúziót igénylő páciensnek.

Sen elmondása szerint a felfedezés ötlete akkor született meg fejében, amikor látta a Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmet. Ebben a varázslótanonc feltesz egy kérdést Tom Riddle naplójának és egy varázslat segítségével írásos választ kap. "Akkor jutott eszembe az ötlet, hogy miért is ne lehetne egy vérteszt is ennyire könnyű?" - mondta el a kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.