Helmut Schmidt nem győzi a sok aláírást

A német exkancellár befejezte: elég volt a dedikálásból!

A 93 éves egykori politikus nem tud már naponta több tucat kötetet aláírni, ezért úgy döntött, többé nem ír alá egyetlen könyvet se, a titkárnőjével üresen fogja visszaküldetni mindet.

2012.03.05 14:29MTI

"Naponta egy rakás könyvet küldenek nekem, hogy írjam alá, de nem tudom már megtenni, hogy mindet személyesen aláírjam. A jövőben a titkárnőm dedikálás nélkül vissza fogja küldeni a könyveket" - mondta a Bild című német lapnak a volt kancellár.

A Die Zeit című hamburgi lap társkiadójaként és íróként tevékenykedő Helmut Schmidt hetente 50-60 órát dolgozik, három napot tölt szerkesztőségi irodájában. Mint a Bildnek elmondta, naponta hét újságot és emellett még külföldi lapokat is elolvas.

Helmut Schmidt 1974 és 1982 között volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja. 1987 óta nem tagja a Bundestagnak, azóta újságíróként és közíróként tevékenykedik. Ma is a csaknem 500 ezres példányszámú Die Zeit társkiadója. Időnként cikkeket is ír, gondolatait azonban szívesebben osztja meg könyvekben, eddig több mint harminc kötete jelent már meg.

Nyugállományban (Ausser Dienst) című könyvét két éve magyarul is kiadták. Közírói tevékenységéért Helmut Schmidt 2010-ben megkapta a Henri Nannen-díjat. A Stern című magazin alapító-főszerkesztőjéről elnevezett elismerést azért kapta meg a volt kancellár, mert "könyvei, vezércikkei és esszéi a nyilvánosság számára pártok fölött álló, csak a közjót szem előtt tartó, morális fórummá tették őt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.