Méregdrága készülékek mentek tönkre

Repülő kerekesszék okozott milliós kárt a kórházban

20 ezer fontos kárt okozott egy kerekesszék, amely szó szerint átrepült a kórház röntgenhelyiségén: a nővér az egyik beteget akarta benne visszatolni a vizsgálat után a szobájába.

2012.02.28 17:29ma.hu

20 ezer fontnyi, azaz több mint 6,5 millió forintnak megfelelő összegű kárt okozott egy angliai kórházban egy, a helyiségen keresztülrepülő kerekesszék. Az egyébként nem pehelykönnyű szerkezetet az MRI extra erős mágneses ereje kapta fel és repítette át a szobán. Az elsődleges szakvélemény szerint valószínűleg a beteghordozó lehet a hibás, aki a vizsgálat után a beteget akarta visszatolni a szobájába, ám nem vette figyelembe a bejáratnál lévő jelzést, amely mutatta, hogy a gépben lévő mágnes még működik, ezért nem szabad még belépni.

A beteg és a röntgenorvos szerencsére megúszta a balesetet, ám a felület, amelyen a páciens pillanatokkal korábban még feküdt, menthetetlenül összeroncsolódott a becsapódáskor. Az eset miatt a Southamptoni Központi Kórházban két napra teljesen fel kellett függeszteni az MRI-vizsgálatokat.

A kórház vezetősége máris vizsgálatot indított, hogy megállapítsák a felelősséget, valamint hogy kiküszöböljék a történtek megismétlődését, amely csak a csodával határos módon nem került senkinek az életébe. "A kórház összes dolgozója tisztában van a gép erejével, és rengeteg jelzés figyelmezteti az embereket, hogy ne lépjenek be, míg a vizsgálat zajlik" - magyarázta a kórház egyik bennfentese. "A vizsgálónővér kiabált, hogy kifelé, de az ápoló még akkor is tolta befelé a fémmel teli kerekesszéket" - tette hozzá.

Az MRI-gép ára akár 1 millió font is lehet, belsejében egy rendkívül erős mágnessor található. A beteg a vizsgálat során ennek a csőnek a belsejében fekszik, miközben a szerkezet felvételt készít a test szöveteiről. A kerekesszék épp ott csapódott be, ahol a beteget betolják a gépbe, hisz ott a legerősebb a mágneses tér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.