Másfél órát várt az ellátásra, de hiába

Allergiának hitték: a kórházi váróban halt meg a beteg

Másfél órán keresztül várt hasztalanul egy férfi a kórházi váróban, hogy valaki megvizsgálja őt, de légzészavarait és rosszullétét egyszerű allergiás reakciónak vélték.

2012.02.28 10:47ma.hu

Hatszámjegyű összeget kapott kártérítésként - fontban számolva - egy angol nő, akinek férje a sorozatos egészségügyi hibák miatt halt meg csaknem három évvel ezelőtt. A vizsgálatok és a bírósági per 2009 óta húzódtak. Az özvegy az ítélet után megjegyezte: a férje talán még ma is itt lenne, ha tisztességgel foglalkoztak volna vele a sürgősségi ügyeleten.

John Haworth 2009 márciusában először csak enyhe torokfájásra panaszkodott vacsora után, ami egyszerű csirkéből és sült krumpliból állt, de nem sokkal később már fulladással küszködött. Felesége mentőt hívott és bevitték az 58 éves férfit a blackburni Royal Kórházba.

Ez kicsivel hajnali háromnegyed 2 előtt volt, de egy órával később még mindig a váróteremben ültek, holott a beteg addigra már alig kapott levegőt és folyamatosan hányt. Felesége, Gloria újra szólt a recepción, hogy a férfi nagyon rosszul van, ám az ott ülő nővér mindössze annyit mondott: majd megnézi az orvos, ha rákerül a sor.

"Egyre rosszabb és rosszabb állapotba került, de ők csak annyit mondtak, várjunk azokra, akik törött lábbal vagy részegen voltak ott" - emlékezett vissza az özvegy. Végül 90 perccel az érkezésük után megjelent egy orvos, de akkor sem nyugodhattak meg, a kezelés valósággal sokkolta az asszonyt.

"John már beszélni sem tudott, a torka annyira megdagadt, de az orvos a nevét és a korát kérdezte. Aztán kiment a szobából és odadobott Johnnak egy oxigénmaszkot, hogy ezt vegye fel" - meséli. Aztán amikor Immanuel Ajawan visszatért, arra kérte a beteget, feküdjön le, a feleség szólt rá, hogy nem tud, mert nem kap levegőt. Az orvos ekkor még mindig azt hitte, torokdaganattal van dolga.

"Mondtam, hogy úgy néz ki, mintha Johnnak szívrohama lenne, mire azt felelte, látja, de hamarosan össze fogja szedni magát. Akkor egy fa spatulát nyomott a torkába, emlékszem, John némán formálta a szájával: segíts!" - folytatta. Az orvos azonban másodszor is eltűnt, mire Gloria már a folyosón kiabálva próbált segítséget szerezni. Erre a nővérek elvitték férjét valahova, ahol nem is láthatta, 3 óra 21 perckor pedig kimondták a halál beálltát.

A későbbi vizsgálatok megerősítették, hogy a kétgyermekes apa akut anafilaxiás sokkot kapott és infarktusa volt, bár azt nem sikerült kideríteni, hogy mindezt ténylegesen mi okozta. Azt a kórház is elismerte, hogy elégtelen volt John Haworth ellátása, és ahelyett, hogy az orvos adrenalint adott volna neki a sokk hagyományos kezelésére, a spatulával, amit a szájába tett, még a maradék légzést is megakadályozta.

A kórház illetékese azt közölte: az eset óta jelentős módosításokat hajtottak végre a sürgősségi ellátásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.