Kislányról nevezték el a legújabb kígyófajt

Korántsem játékszer Matilda szarvasviperája

Egy hétéves kislányról, Matildáról nevezték a Tanzániában két éve felfedezett, fenyegető kinézetű, két hegyes szarvat viselő, fekete-sárga pikkelyes viperát.

2012.01.12 08:29MTI

A csúszómászót a világ legújabb ismert kígyófajaként mutatta be decemberi számában a Zootaxa biológiai szakfolyóirat.

Az Atheris matildae (Matilda szarvasviperája) nevű bozótviperát a kígyófajt felfedező három természetvédő egyikének, Tim Davenportnak, a Wildlife Conservation Society tanzániai igazgatójának jelenleg hétéves kislányáról nevezték el, mivel az állat befogása után - akkor még ötévesen - állandóan mellette volt, megbabonázva bámulta azt, és segített a gondozásában. "Ezért Matilda viperájának hívtuk annak idején az állatot, és név végül rajta ragadt" - mondta el Tim Davenport Tanzániából.

Fotó: atherismatildae.org

Matilda (szarvas)viperája egy szűk földsávban honos Tanzániában, és a természetvédő szervezet hétpecsétes titokként őrzi a pontos lelőhelyet, nehogy trófeavadászok begyűjtsék az összes állatot. Egész Afrikában mindössze három új viperafajt találtak, ami különösen ritkává és jelentőssé teszi a felfedezést.

Mivel a kígyókat nehéz megszámolni, a Wildlife Conservation Society nem tudja, hány példány élhet Matilda viperájából a vadonban. A fogságban élő 12 példánnyal mindenesetre tenyésztési programba kezdtek.

A 12 éve Tanzániában élő Davenport szerint noha sokan félnek a kígyóktól, a legtöbb ártalmatlan, sőt segít a rágcsálók pusztításában.

Az Atheris matildae 65 centiméteresre vagy még annál is nagyobbra nő. Davenport elmondása szerint a lánya által pátyolgatott példány vadnak tűnik, és valószínűleg mérges is, ez a konkrét állat valójában nagyon nyugodt, egyáltalán nem agresszív, ő maga már többször is kézbe vette. A bozótviperák marása amúgy sem halálos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.