Jó kis hely fészekrakásra?

Atomerőmű mellett virágzik a krokodil!

Meglepő, ám de gyümölcsöző kapcsolat virágzik Dél-Florida mocsaraiban: a hegyesorrú krokodil és egy atomerőmű között.

2011.12.13 10:55ma.hu
Fotó: wikipedia.org

Az Amerikában élő hegyesorrú krokodil, úgy tűnik, leírta magát a veszélyeztetett fajok listájáról - köszönhetően annak a 270 kilométer hosszú mesterséges csatornának, mely a Turkey Point Atomerőmű hűtését végzi. Úgy néz ki, hogy amíg a legtöbb fejlesztés elpusztította, addig a Florida Power and Light első osztályú kroki élőhelyet teremtett.

A helyi vadvédelem szerint az erőmű ugyanis jelentősen hozzájárult a faj populációjának növekedéséhez Floridában. Ezen kívül még csupán két menedékhelyük van a veszélyeztetett krokiknak.

A Turkey Point Atomerőmű

"Az a módszer, amellyel a hűtőcsatornát kialakították, a lehető legjobb fészkelő helyet biztosítja a krokodilok számára" - mondta John Wrublik biológus. "Noha nem a ragadozók számára tervezték, kiválóan alkalmas arra, hogy biztosítsa fennmaradásukat ezen a területen."

Krokodilok százai - akár 4,5 méteres tonnás egyedek is - barangolnak az erőmű környéki mocsaras vidéken. Az erőmű által felbérelt biológusok figyelik meg az állományt, ami bizony gyors reflexeket követel meg.

Egy éjszakai megfigyelés során Mario Aldecoa kiugrott egy hidroplánból a totális sötétségbe, és beugrott egy bokorba, hogy egy hatkilós példányt "meggyűrűzzön" - anélkül, hogy egy ujja is kárát látná. "Ez adrenalin és ösztön kérdése" - állítja a szakember.

A hegyesorrú krokodilt gyakran összetévesztik az aligátorral - holott nem egyformák: az alligátor sötét színű, fekete, széles és kerek orra van, míg a krokodil szürke, orra pedig elkeskenyedik - a hidegre pedig kifejezetten érzékeny, emiatt az egyetlen amerikai élőhelye immáron csak Dél-Florida.

A térség erőteljes fejlődése ugyanis évtizedek alatt elmosta a krokodilok élőhelyét, 1970-re már csak 300 egyed élt a területen. Ezt követően nyilvánították veszélyeztetett fajjá, hogy megelőzzék teljes kihalását.

1977-ben, a floridai erőmű alkalmazottai rábukkantak egy krokodilfészekre annak hűtőrendszerében. Egy évvel később már fel is állt egy megfigyelőprogram, melynek eredeti célja az volt, hogy kiderítsék, veszélyes-e az erőmű az állatokra, ám végül arra jöttek rá: az üzemnek nagy szerepe van a krokodilok fennmaradásában. Emellett több más veszélyeztetett faj is megtalálható a vállalat területén, ilyen a lamantin és a cserepes teknős.

Jelenleg már több mint 1500 hegyesorrú él Floridában – melyet a szakemberek szerint az atomerőmű gondos munkájának köszönhetnek. Nyolc nagyteljesítményű vízszivattyú cseréli a vizet ezekben a csatornákban, a visszafolyó melegvíz pedig kiváló fűtőtestként funkcionál az állatok számára. És ami a legfontosabb, hogy nem találták még nyomát sem az állatokban a radioaktivitásnak.

Egy ilyen kellemes élőhely mellett a krokodilok már nincsenek veszélyben – amely újabb lépés a kihalásuk ellen. A biológusok persze folyamatosan felügyelik a hüllők népességnövekedését és túlélési arányait az üzemnél. Az állatokat megmérik, mikrochipet kapnak, majd szabadon bocsátják őket.

A mikrochip révén nyomon követhetik az állatokat – így például figyelemmel kísérhetik a kannibalizmust is. Legutóbb ugyanis egy krokodil emésztőrendszerében nyolc ilyen chipet is találtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.