Kötelező a harcművészet ismerete

Ajjaj: lekaratéjozhatnak a légiutas-kísérők a kínai gépeken!

Jó lesz ezentúl vigyáznia annak, aki valami rosszaságra készül a kínai repülők fedélzetén: a légiutas-kísérőknek kötelezővé tették a harcművészeti oktatást, hogy például a gépeltérítőket hatásosan tudják blokkolni.

2012.01.10 14:29MTI

Az ízületek, az inak és az izmok blokkolására irányuló harcművészeti ágat kell elsajátítaniuk a China Eastern Airlines nevű társaság légiutaskísérőinek. A sanghaji székhelyű China Eastern Airlines az utasok biztonságát fokozandó kötelezi kínai harcművészeti oktatásra légiutaskísérőit - értesült a China Daily napilap.

A stewardok és stewardessek a chin na vagy qinna néven ismert harcművészeti ágat tanulják, mely szó szerinti fordításban azt jelenti: megfog és fogva tart, a gyakorlatban pedig az ízületek, inak és izmok blokkolására irányul, így semlegesítve az ellenséges támadást.

A légiutas-kísérők feladatai közé tartozik a biztonsági őrök segítése, amennyiben a személyzet és az utasok bajba kerülnek. Legtöbbször éppen ők a gépet eltéríteni szándékozók első számú célpontjai, alapvető önvédelmi fogások elsajátításával nemcsak magukat tudják megvédeni, de adott helyzetben időt is nyerhetnek az akcióval - nyilatkozta a lapnak Csang Jü-hong (Zhang Yuhong), a China Eastern Airlines utasokat illető szolgáltatásokért felelős egyik hivatalnoka.

Az első, kísérleti jelleggel indított csoport december közepén kezdte meg a tanfolyamot, mely február végéig tart. A vállalat az ő sikerüket és elszántságukat látva döntött úgy, a többi légiutas-kísérőt is bevonja a programba, ami a sanghaji székhelyen több mint 2600 főt jelent.

Nem a China Eastern Airlines az úttörő a harcművészetek és a repülés közelebb hozatalában. Áprilisban a Hong Kong Airlines jelentette be, hogy az újonnan felvett személyzetnek el kell sajátítania a wing chun alapvető technikáit. A Bruce Lee által is gyakorolt kungfu forma a közelharcban eredményes, az ütésre és fogásra alapul.

A két társaságon kívül más ázsiai szállító egyelőre nem jelezte érdeklődését az újfajta védelmi oktatás iránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.