A reptér igazgatója csempészte fel a fullánkosokat

Potyautas méhraj támadta meg a repülő utasait

Noha a repülési szabályzat világszerte tiltja, méheket csempésztek fel egy repülőgépre, amelyek aztán kiszabadultak dobozukból. A csempész maga a repülőtéri igazgató volt.

2011.08.26 14:29ma.hu

Több mint 5600 kilométeren és 8 órán keresztül kellett elviselnie egy a távol-keleti Blagovescsenszkből Moszkván át Spanyolországba tartó repülőgép utasainak két méhraj társaságát, igaz, félúton egy részüket sikerült elpusztítani, de néhány fullánkos még a pilótafülkébe is beszabadult, veszélyeztetve ezzel több tucatnyi ember életét.

Nem véletlen, hogy minden nemzetközi repülési szabály - köztük az orosz is - tiltja a méhek repülőn történő szállítását, ám a járat kiindulópontjának igazgató-helyettese úgy gondolta, ennyi szabálytalanság még belefér, így titokban feljuttatta a két rajt tartalmazó dobozokat a gép business osztályára. Csakhogy azok valahogyan kiszabadultak, és pillanatok alatt ellepték az egész gépet, a turistaosztályt és a pilótafülkét is.

A Jakutyija légitársaság utaskísérői törülközőkkel addig hajtották a rovarokat, míg a többségüket beterelték a business osztály ruhatárába, ott rájuk csukták az ajtót és ragasztószalaggal szigetelték le az ajtó réseit. Az így "fogságba" ejtett méhekre a Moszkvai pihenő alatt rovarirtó szerrel támadtak, ám szép számban akadtak túlélők, ezek egész Barcelonáig utaztak potyautasként. Ott újabb rovarirtás következett, mire sikerült teljesen fullánkmentessé tenni a gépet.

Anatolij Szmirnov csalása a légitársaságnak mintegy 31 millió forintnak megfelelő kárt okozott, beleértve a rovarirtás költségeit is, ám a blagovescsenszki repülőtérhez tartozó közlekedési ügyészség mindennek ellenére csak fegyelmi büntetésben részesítette őt is és a csempészésről ugyancsak tudó felettesét, a repülőtér igazgatóját.

Szmirnov a tettét azzal indokolta, hogy az egyik fontos utas kérésére vitte fel a gépre a két dobozt, de sem ő nem árulta el, melyik utasról van szó, sem pedig az utasok közül nem vállalta fel senki, hogy az övé volt a két raj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.