Túl szigorúra sikerült a matektábor

Papírrepülőkkel menekültek meg a terrorizált nyári diákok

Vasrácsokkal védték azt az osztálytermet, amelyben egy csapat diákot készítettek volna fel matekból a diákolimpiára, de nem a balesetvédelem volt a cél: az ajtón sem mehettek ki a nebulók.

2011.08.26 08:34ma.hu

Értjük mi, hogy a matekot csak kevés diák tanulja önszántából, ám az azért mégiscsak enyhe túlzás, hogy vasrácsokat szerelnek egy osztályterem ajtajára, nehogy megszökjenek az "áldozatok". A kifejezés viszont egyáltalán nem túlzás, a speciális felkészítő kurzus résztvevői valóban áldozatnak érezték magukat, és segítségért folyamodtak, meglehetősen sajátos módon.

A 10 és 11 éves kínai gyerekeket egy olyan felkészítő táborba íratták be, amelynek során a diákolimpiára kaptak volna különórákat a kis matekzsenik. A szülők meg voltak győződve róla, hogy csemetéik a lehető legjobb helyen vannak a zsenineveldében, ám azt valószínűleg még ők sem gondolták, hogy az egyik egyetem épületében lévő tanfolyamon drákói szigorral próbálják rávenni a gyerekeket a koncentrálásra.

A Shanghaji Jiao Tong Egyetem számítástechnikai központja


A 7. emeleti teremben ugyanis nemcsak az ablakokat védték erős rácsok, de az oktatás ideje alatt az ajtón is zárt vasajtó gondoskodott arról, hogy senkinek ne jusson eszébe megszökni a matek elől. A furfangos kis nebulók végül mégis megtalálták a módját, hogyan szabadulhatnának meg a szigor alól: papírrepülőket hajtogattak, amelyre ráírták: "Matematika Olimpia osztály van a 7. emeleten. Kérjük, jöjjön és mentsen meg minket, szerencsétlen gyerekeket!"

Szerencséjükre a járókelők megtalálták az ablakon kiröptetett papírrepülőket, és valamiért komolyan is vették a segélykérést, így azonnal értesítették a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet. "Nem akartunk járni a tanfolyamra, de a szüleink kényszerítettek bennünket. Nem volt más választásunk, mint segítségért könyörögni" - magyarázta az egyik meg nem nevezett tanuló egy ifjúsági lapnak.

"Korábban, amikor emberek jöttek arra, a tanár azt mondta, hogy bújjunk el és több mint tíz percig csendben kellett lennünk. Ez nagyon megrémített minket!" - tette hozzá a gyerek.

Az oktatási ellenőrök aztán megállapították, hogy a tanfolyam be sem volt jegyezve, ezért azonnal leállították. Néhány szülő elmondta, hogy nem értettek egyet a 20 órás nyári matektábor ötletével, ami egyébként 1400 jüanba (mintegy 40 ezer forintba) került, de a tanárok ragaszkodtak hozzá, hogy gyermekeiket el kell küldeni a felkészítő tanfolyamra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.