Éhes volt és fázott, de egészséges a kismajom

Megkerült Banán Samu és köszöni, jól van

December utolsó csütörtökén rabolták el a San Franciscó-i állatkertből a Banán Samu néven ismert alig egy kilós kismajmot, amelyet most egy járókelőnek sikerült befognia és visszavinni otthonába.

2012.01.03 11:29ma.hu

December 29-én tűnt el a San Franciscó-i állatkertből a Banán Samu néven ismert mókusmajom, a tolvaj vagy tolvajok a kerítésen vágott lyukon keresztül jutottak a majomházhoz, ahonnan elvitték a 17 éves állatot. A lopást péntek reggel fedezték fel a gondozók, amikor megkezdték a munkát. Az állatkert vezetése eredetileg ezer dollár jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek, amely aztán több nagylelkű adományozónak köszönhetően hamarosan 5000-re nőtt.

A ketrecben lévő további mintegy 20 mókusmajmot a gondozók azonnal biztonságba helyezték, a látogatók aznap már nem is nézhették meg őket, Banán Samu megtalálása azonban nemcsak azért vált fontossá, mert ő is tagja a közösségnek. Az ellopott kisállat, amely egyébként mindössze 30 centi magas és 90 dekát nyom, nemcsak öregnek számít, de különleges diétára van szüksége, hogy életben maradjon.

Fotó: San Francisco Zoo


A gondozók figyelmeztettek mindenkit, hogy ha megtalálják Banana Samet, legyenek vele óvatosak, mert bár igen kicsi a mérete, fogai annál élesebbek és ha provokálják, akkor igencsak harciassá tud válni.

Samunak szerencséje volt: néhány nap múlva egy járókelő felfigyelt rá az állatkerttől mintegy másfél kilométerre egy parkban. Ügyesen a hátizsákjába csalogatta az állatot, majd értesítette a rendőrséget. "Éhes és szomjas volt és nagyon reszketett" - mondta az állatkert egyik alkalmazottja, de megnyugodva állapították meg, hogy ettől eltekintve a kismajom egészsége kifogástalan.

"Hálásak vagyunk a látogatóinknak és a San Franciscó-i rendőrségnek a szerencsés befejezésért" - mondta Tanya Peterson, az állatkert igazgatója. Banán Samu egyébként társaival együtt ezen a nyáron érkezett az állatkertbe, miután a közeli kutatóközponttól - ahol addig laktak - megvonták a finanszírozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.