Összecserélték a holttesteket, a rokon háborog

11 éve "eltemették", most találtak rá a hullaházban

Felháborítónak és gusztustalannak tartja egy 2000-ben meghalt veterán húga, amit pár napja közöltek vele egy hullaházban: az egykori katona holttestét mégsem temették el, most fedezték fel a hűtőkamrában.

2011.11.07 07:29ma.hu

A falklandi háború egyik veteránjának holttestét fedezték fel egy angliai hullaházban, több mint egy évtizeddel azután, hogy hozzátartozói úgy hitték, szerettüket már eltemették. A 37 évesen elhunyt egykori ejtőernyőstől 2000-ben vettek búcsút, két évvel azután, hogy a rendőrségi fogdában borzalmas körülmények között életét vesztette.

Húgát, Janetet azonban a napokban arról tájékoztatták, hogy testvére maradványai még mindig a hullaházban vannak, helyette egy Grace Kamara nevű nőtől vettek búcsút közel 11 évvel ezelőtt.

"Sokkot kaptam. Ez abszolút felháborító!" - mondta a most 49 éves Janet Alder. "A rendőrség tájékoztatott, hogy 1999-ben egy Grace Kamara nevű nő, aki úgy 60 éves lehetett, szívrohamban meghalt. A mélyhűtőben tartották, mert a családja egytől egyig Nigériában él, és a honosítását kérték" - szólt az indoklás.

A hosszadalmas jogi procedúra után múlt pénteken került volna sor az asszony temetésére Sheffieldben, ezt megelőzően viszont az egyik barát azt kérte, hogy vizsgálják meg a holttestet, de amikor a hullaházba érkezett, a nő helyett Alder testét találták. "Hihetetlen az egész - a rendőrség nem tudja nekem megmondani, hogyan történhetett, hogy Grace-t temettük Christopher helyére. Nem tudom, mit higgyek" - háborgott a húg.

Úgy tűnik, 2000-ben akarták átszállítani bátyja testét a Hull Royal Informary temetkezési vállalathoz, ám előtte egy ismeretlen, ideiglenes helyre vitték, végül egy évvel később került oda, ahol eddig Janet úgy tudta, testvére végső nyugalomban fekszik.

"Tudni akarom, mi történt Christopher holttestével ennyi év alatt" - mondta. "Az egész úgy néz ki, mintha a hullaházba csak bement volna a temetkezési vállalkozó, látta, hogy egy fekete embert talált és azt mondta, ezt küldje el."

Christopher Aldert, a kétgyermekes apát, aki a falklandi háborúban szolgált, négy tiszt fojtott halálra 1998. április 1-jén a rendőrségi fogdában. Egy szórakozóhelyen keveredett verekedésbe, ahonnan kórházba szállították, de ott ellenségesen kezdett viselkedni, elképzelhető, hogy azért, mert fejsérülést szenvedett.

Ezt követően kerül a Humberside-i rendőrség kezébe, akik a nyugalom megsértése miatt vették őrizetbe. Mire odaértek a Queen's Gardens-i rendőrörsre, Alder már eszméletlen volt, a nadrágja pedig térdig le volt csúszva. Megbilincselve hagyták a földön, közben négy tiszt csak nézte és semmit nem tettek.

A biztonsági kamera felvételén állítólag jól hallhatóak a vinnyogó hangok, ahogy 11 percen keresztül a haláltusáját vívta. Később a tisztek azt állították, hogy a szabályoknak megfelelően jártak el. A későbbi rendőrségi vizsgálat azonban azt állapította meg, hogy a férfi ártatlanul a rasszizmus áldozatává vált, az érintett rendőrök - akik nem voltak hajlandók együttműködni a vizsgálatot végző testülettel - "a legsúlyosabb kötelességmulasztást követték el".

Emberölés vádjával állították őket bíróság elé, de 2002-ben felmentették mind a négyüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.