Be is zúzhatják a tilosban "parkoló" bringákat

Már biciklivel se állhatunk meg akárhol?!

Jó lesz vigyázni ezentúl, ha valaki Olaszországban biciklivel közlekedik: nem lehet a drótszamarat csak úgy tessék-lássék letámasztani bárhová. A tilosban "parkoló" járgányok tulajdonosai kemény bírságra számíthatnak!

2011.09.30 08:29ma.hu

Jó lesz odafigyelni októbertől annak, aki a Milánó közeli Cernusco sul Naviglio városka utcáin biciklizik, pontosabban annak, aki biciklijét néha letenné valahol, ha ügyes-bajos dolgait szeretné intézni. Ezentúl ugyanis a rend szigorú olasz őrei nemcsak az autósokat, de a kerékpárosokat is megbüntethetik, ha tilosban hagyják "járművüket", mi több: nemfizetés esetén akár be is zúzathatják a drótszamarat!

Tolvajbiztosak az új tárolók (Fotó: Il Giorno)


Kifejezetten tilos például a járdán lelakatolni a bringát, akár egy villanyoszlophoz, akár például valamelyik kerítéshez rögzíti a tulajdonosa. A városban számos nyilvános kerékpártárolót helyeztek el, aki nem ezek valamelyikébe teszi a biciklit, annak zsebét 20-80 euróval könnyítik meg.

Ha a tulajdonos nem tud vagy nem akar fizetni, akkor a járgányt előbb a város önkormányzatának tulajdonában álló telephelyre szállítják, akárcsak az elhagyatottan álló bicikliket. A büntetésen felül húsz euró ellenében kiváltható a bicikli, de 3 hónap után a város vagy eladja vagy megsemmisíti azt.

A szigorításról szórólapokon tájékoztatják a kerekezőket, a türelmi idő alatt a rendőrök még csak ezt a figyelmeztető cédulát tűzik a biciklikre, emlékeztetve arra, hogy októbertől már nincs pardon. Jó hír viszont, hogy a kijelölt tárolók, amelyeket néhány hónapja nyitottak meg, tolvajbiztosnak minősülnek. A bicikli beadásakor ugyanis mind a kerékpár, mind a tulajdonos kap egy azonosító chipet, így a tulajdonoson kívül más nem viheti el a járgányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.