Egyedi és őszinte akart lenni az álláskereső

"Lusta vagyok és lopok" - biztos, hogy jól írta az önéletrajzot?

Vannak helyzetek, amikor nem feltétlenül kifizetődő a feltétlen és maximális őszinteség: a munkakeresés és az önéletrajz az egyike ezeknek. Egy brit férfi mégis ettől reméli álmai beteljesülését.

2011.09.13 14:29ma.hu

Aligha lehet a munkaadók álma Benedict La Gauche, annak ellenére, hogy talán ő az egyetlen a világon, aki kíméletlen őszinteséggel tárja fel lelke minden titkát az önéletrajzában. Nem szépíti a dolgokat, nem tagadja le a múltat és a hibáit sem arrafelé kell keresgélni, ahol általában állásinterjún szokták.

A 28 éves brit fiatalember után viszont nem véletlen, hogy nem kapkodnak a fejvadászok, de még a kisebb cégek munkaügyesei sem. Nem az a legnagyobb baj vele, hogy külsőre nem a disztingvált, munkáltatók többsége által elvárt fizimiskát mutatja, hosszú, loboncos hajával még csak-csak megbékülnének, legalábbis bizonyos munkakörökben nem okoz hátrányt.

Az már annál aggasztóbb, hogy a filozófus végzettségű fiatalember az önéletrajzába a következőket írta: szakmáját értelmetlennek tartja, ugyanakkor korábbi munkahelyein - amiket egyébként kivétel nélkül unalmasnak, lélekölőnek és szomorúnak tart - leginkább lustaságáról vált híressé. Egyik korábbi munkahelyén, ahol többek közt ügynökösködött, feladatairól annyit írt: "katasztrofális lóf... volt", és bevallotta, hogy gyömbéres kekszet lopott munkáltatójától.

Szeret bujkálni és úgy tenni, mintha telefonálna, ám ennek ellenére bevallja, hogy szerinte a legtöbb cég lenézi a munkakeresőket. Ami a hobbikat illeti, állítólag szereti lerajzolni a barátait és ezt adni nekik születésnapi ajándékként, valamint gyakran ábrándozik behunyt szemmel arról, hogy ő Darth Vader - természetesen ezek is az önéletrajza részét képezik.

Egyetlen dologban nem őszinte csak: a nevében - a Benedict La Gauche ugyanis csupán álnév, amiből máris arra következtethetünk, hogy az összes cég, ahol az önéletrajza landol, valójában egy elképesztő kísérlet akaratlan résztvevője. A fiatalember mégis azt mondta a brit Metro című lapnak: reméli, hogy a kíméletlen őszinteség segíti majd álmai állásához, annak ellenére, hogy erre statisztikailag vajmi kevés esély van.

"Csak olyasvalamit akartam írni, ami igazán megmutatja, milyen vagyok, nem valaki mást ábrázol. Nem tettem mást, minthogy egy önéletrajzot megírtam, alapvetően igaz állításokkal. Úgy vélem, ha valaki lát bennem így is fantáziát, akkor valószínűleg jobb munkát kapok, mint egy hagyományos önéletrajz alapján kapnék" - fejtette ki.

A szokatlan lépésre egyébként azt követően szánta el magát, hogy a brit kormány lejjebb szállította a munkanélküli segély időtartamát. Az eddigi tapasztalatai szerint nem igazán kapkodnak utána a munkaadók, sőt, a legtöbb ügynökségtől csak dühös válaszokat kapott, de megfogadta, hogy kitart és ragaszkodni fog az extrém önéletrajzához - legalábbis addig, amíg még kitart a cigarettája. Utána elképzelhető, hogy a kémia kellő lendületet ad neki egy "normális" önéletrajz írásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.