Bólébál - önéletrajzi regény

Hallgatott, hazudott, most mesél a múltról

Örök igazság: mindenkinek megvan a maga regénye. Némelyeknek az élet egy hatalmas történet, másoknak sok apró novella egy kötetbe összefűzve.

2008.07.04 17:27ZONA

Paulinyi Tamás a gyermekkoráról vall tragikomikus, a lélek borzasztó mélységébe nyúló és mégis mesebeli művében, a Bólébálban. Mindennapi betevőnek Szélesi Sándor író ajánlja a könyvet. Az élet önmagában tragikus: ha elég hosszú időszakot tekintünk át, túllép az örömökön és a boldogságon, és a sötét oldal győzedelmeskedik. Komikussá csak akkor válik, ha eltorzítjuk. 

Ha az, aki átéli, olyan lencsén keresztül néz élete történéseire, hogy az alapvető drámának feltárul a fanyarul mulatságos, esetlegesen morbid és végletekig emberi oldala is. A tragédia a szemlélőn át, csakis a szemlélőn át lehet tragikomédia. És micsoda szerencse, ha a szemlélő ezt meg tudja osztani másokkal. Például úgy, hogy regényt ír belőle. A Bólébál főhőse, maga Tamás – Cucu –, akinek hatéves korától követhetjük nyomon a sorsát. 

Az író tehát negyven évet lép vissza az életében, négy évtized letisztult tapasztalataival átszőve adja vissza gyermekkorának szörnyű történéseit: az alkoholista családot, elvált szülőket, betegségeket, szeretőt, művészeket, barátokat, eseményeket és eseménytelenségeket. Ez a négy évtized a torzító lencse, amely felbontja, kifordítja és újból összerakja a nagy egészet. 

Lehetőséget nyújt arra, hogy a történteket a következményekkel együtt mutassa meg, összemosson két jelenetet, melyeket évek választanak el egymástól, és ezáltal megkönnyítse a régmúlt feldolgozását, elfogadtassa a nyomasztó sorsszerűséget. 

Részletek a Zónában!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.