Új Európa-rekord született a vakforgatásban

Galéria - Nálunk forgatják a leggyorsabban a Rubik-kockát

Szeptember 3-4-én került megrendezésre a 2011-es Rubik-kocka Magyar Nyílt Bajnokság, amelyen a versenyzők jogosultságot szerezhettek a bangkoki Rubik Világbajnokságon való részvételre.

Tekerés-forgatás: Rubik-bajnokság 2011-ben is képgaléria

2011.09.06 16:48ma.hu/Gémklub

Szeptember első hétvégéjén rendezték meg az idei Magyar Nyílt Bajnokságot a Rubik-kocka szerelmeseinek, amely azon túl, hogy itthon elismerést ad az ügyeskezű forgatóknak, lehetőséget jelent a bejutásra a Bangkokban megrendezésre kerülő Rubik Világbajnokságra is. A versenyt a World Cube Association (WCA) és a Rubik Stúdió rendezésében tartják meg minden évben, miközben támogatóként melléjük állt a társasjátékokról ismert Gémklub is.

Fotó: Gémklub (A galériához KATT a képre!)

A verseny nem véletlenül az egyik legfontosabb esemény a Rubik-kocka legelszántabb híveinek, a legjobbak komoly pénzjutalmakat is bezsebelhetnek a dobogós helyezésekért. Ráadásul ezeken a versenyeken aki jobb eredményt ér el bármely korábbi rekordnál, azt azonnal hitelesítik, így külön procedúra nélkül válhat bárki egy-egy szerencsés tekerés után rekorderré.

Így járt például Endrey Marcell, aki a 3x3x3-as kockát 31.98 másodperc alatt rakta ki vakon, ezzel Európa legjobbjává vált. Ebben a fordulóban a játékosok letakart szemmel forgatják a kockát, a kirakás sikerében így az ügyesség mellett kiemelt szerep jut a memóriának és a fejben előre végigvezetett kombináció helyességének.

A "látható" pörgetésben ennél is elképesztőbb eredmények születtek, elég volt egyetlen rossz fejmozdítás, és az ember már le is maradt egy sikeres kirakásról. A hagyományos 3x3x3-as kockában Baticz Milán átlagideje lett a legjobb, 10.3 másodperccel fölényesen nyerte az összesített versenyt, a legjobb részeredménye 9.53 másodperc volt a döntőben. Az elődöntők során Bodor Bálint még őt is megelőzte, rekordja 8.65 másodperc (a hivatalos világrekord jelenleg 6.24 másodperc, az ausztrál Feliks Zemdegs tartja).

Baticz, valamint az őt követő Fodor Dániel és Vecsernyés Márk egy-egy Cubulus nevű játékot kaptak a szponzor játékbolttól, amely 2011 legjobb absztrakt játékának bizonyult egy angliai felmérésben: a logikai játék a kör négyszögesítését nem oldja meg, de kiválóan ötvözi a két játékfajtát.

A világbajnokságot október 14-16. között rendezik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.