"Ha kedve van, játsszon vele"

Rubik Ernő: a sok rejtély a bűvös kocka sikerének titka

Rubik Ernő szerint bűvös kockája töretlen népszerűségének titka, hogy sok titka van, s nem hiszi, hogy új játéka, a Rubic's 360, ismertebb nevén a Rubik-gömb felülmúlja annak sikerét.

2010.07.26 18:47MTI

A Kossuth-díjas játéktervező hétfőn Pécsett, a matematika és a művészetek összefüggéseivel foglalkozó Bridges Világkonferencián újságíróknak, köztük az MTI tudósítójának nyilatkozva azt mondta: a kocka sikerének talán a legfontosabb kulcsa, hogy használatakor nem számít a nyelv, az életkor, vagy a képzettség és a játékos neme.

Hozzátette, hogy az 1975-ben feltalált játék ma a legjobban a fiatal fiúk körében terjed, akiknek bizonyos csoportjai a rivalizálás egyfajta eszközeként használják azt.

"Az pedig, hogy milyen gyorsan lehet kirakni, azon is múlik, ki mennyi kombinációt ismer. Ezeket tanulni rendkívül idő- és energiaigényes elfoglaltság, de amikor már tudjuk, akkor az eredmény tovább fokozható. Így lehetséges, hogy a legjobbak hét másodperc alatt megoldják" - jegyezte meg.

Arra az újságírói felvetésre, hogy korábban felmerült, a kockát a magyar iskolákban egyfajta tanulási segédeszközként használnák, de végül nem vezették be, a tervező azt mondta: a világ sok országában ilyen funkciója is van. Ismeretanyaga okán ezt személy szerint azonban a felsőbb osztályokban látja hasznosnak, amikor a diákok csoportelméletről tanulnak.

"Hatéves kor felett azonban mindenkinek ajánlom, hogy ha kedve van, játsszon vele" - mondta.

Rubik Ernő a 2009 februárjában bemutatott Rubik-gömbbel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a más természetű, bizonyos értelemben a kocka ellenpólusának tekinthető játék "szépen fogy" ugyan, de nem hiszi, hogy népszerűbb lesz a kockánál.

A hétköznapjaival, tevékenységével kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta, hogy sok meghívást kap a világ számos pontjáról, emellett építkezik és szeret kertészkedni, és egy új játék tervezésén is dolgozik.

"Lesz új játék természetesen, de a meglepetéseket nem szabad elrontani" - hárította el a részletek iránt érdeklődők kérdéseit. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra sem gondolkodik számítógépes játékokban.

"Érdekel a számítógép, mint lehetőség, mint eszköz, de nem helyettesíteni akarok vele valamit, hanem a valódi tárgyak mellett szeretem használni" - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.