Már ötféle ízben készül a teabor

Véletlenül bort csinált tea helyett: milliomos lett!

Ahogy az a nagy felfedezéseknél már csak lenni szokott, ezúttal is egy véletlen ötletből született meg a különleges találmány, de kiagyalójának máris busás hasznot hozott. Pedig csupán táplálékkiegészítőt akart csinálni.

2011.08.31 11:29ma.hu

Eredetileg csak táplálék-kiegészítőt akart csinálni zöld tea leveléből egy francia biológus, ám az eljárás során váratlan ötlete támadt. Bevillant neki, hogy tulajdonképp a tealevelek pontosan úgy viselkednek, mint a szőlő és néhány más növény, amiből bort készítenek: van bennük cserzőanyag és polifenolok, valamint cukor és élesztő hozzáadásával erjedésnek indulnak.

Innen már csak egy lépés volt, hogy kikísérletezze azt az eljárást, amelynek során a teából nem a már jól megszokott forró ital készül, hanem a kitalált érlelési folyamat végén ízletes nedű, valódi bor születik.

Fotó: Cafrine Nature


A 48 éves Frédéric Pottecher alig három hónap alatt már több ezer üveggel adott el a Cafrine elnevezésű nedűből, amelyet ráadásul öt különböző ízben lehet megkóstolni. Az alapja mind az öt italnak a kínai zöld tea, de ehhez az erjedés során hibiszkuszt, tőzegáfonyát vagy épp sáfrányt adagolnak, és ahogy a hagyományos boroknál, itt is mind az öt fajtát más-más jellegű ételhez kínálják. A "bónusz" egy hatodik, alkoholmentes ital, amit instant por alakban lehet kapni.

A franciaországi Terminiers-ben működő üzem alapítója elmondta, célul tűzték ki erre az évre a 40 ezer palack bor eladását, amit később több százezerre szeretnének növelni, valamint be akarnak törni a hongkongi, a kínai és a japán piacra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.