A halolaj és a borsmenta is ludas lehet

Meglepő okok, amiért ég a gyomrunk!

Nemcsak a chilis ételek és társaik okozhatnak gyomorégést - íme néhány meglepő ok, ami miatt gyötrődünk!

2011.08.31 08:30ma.hu

Nagyon kellemetlen tud lenni, és képes agyoncsapni a napunkat. Azt gondoljuk, már megint valami olyat ettünk, amit nem kellett volna. A gyomorégés azonban nem csupán az ételeknek köszönhető. Amennyiben igen gyakori a panasz, itt az ideje felülvizsgálni, mi okozhatja.

Még egy ok a leszokásra

A dohányzás csak rosszabbá teszi a gyomorégés tüneteit. Azt eredményezheti, hogy a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe.

A gyomorégést gyakran fejfájás kíséri. Ilyenkor az ember pirulák után kap, pedig ha rendszeresen szed bizonyos gyógykészítményeket, az még kellemetlenebbé teheti a gyomorégést. Gondot okozhatnak az antibiotikumok és a magas vérnyomást kezelő gyógyszerek is. Konzultáljunk orvosunkkal, ha úgy érezzük, orvosságunk okoz gyomorégést!

Óvatosan a halolajjal is (például az étrendkiegészítőkkel). Értékes Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mellyel véd a szívproblémák, a depresszió és számos megbetegedés ellen.

Emellett azonban sajnos okozhat gyomorégést is. De csak az olaj - a hal magában, egészségesen elkészítve igen jó étel, zsírszegény, magas fehérjetartalmú étel.

Stressz

A stressz, ahogyan annyi más egészségügyi problémához, a gyomorégéshez is köthető. Nem okozza a gyomorsav termelődés megemelkedését, egy tanulmány szerint azonban, mely a Journal of Psychosomatic Research-ben jelent meg, a gyomorégéssel küzdő páciensek észlelték a stessz tüneteit.

Borsmenta

A borsmenta, bár számos jó tulajdonsága van - ahogyan a halolajnak is -, sajnálatos módon problémát okoz, ha a gyomorba kerül. A borsmentából készült tea, kapszula, még a cukorka is olaj a tűzre azoknál, akik gyomorégéssel küzdenek.

Ha sokat mutat a mérleg....

Minél súlyosabbak vagyunk, annál nagyobb esélyünk van a gyomorégésre. A Journal of the American Medical Association tanulmánya kimutatta, hogy a gyomorégés rizikója a testtömegindex-szel együtt növekszik. A nőknél hangsúlyosabb az összefüggés, mint férfiaknál.

Gének

Sajnos a génjeink is okozhatják a gyomorégéses tüneteket. Örökölhettük a problémát. Az elmúlt években végzett, ikreket tanulmányozó vizsgálatok szerint a gyomorégéses gondok 30-45 százalékánál a genetika játszik szerepet. Emellett mi döntünk: mit eszünk, dohányzunk-e, mozgunk-e.

A szakértők szerint az öröklött fizikai jellegzetességek, így az abnormális gyomorfunkciók vagy a gyomorsavra való hiperérzékenység sokat nyom a latban, hogy a probléma kialakuljon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.