Székrekedés, puffadás?

Ne vegye hasra: 5 gyors segítség a fájó gyomornak

A gyomorproblémák könnyen megkeseríthetik a napjainkat - ha valakinek fáj a gyomra, nehezen tud egyébre koncentrálni. Íme néhány gyors megoldás a bajra.

2011.06.01 10:50ma.hu

A fájó gyomor bizony megnehezítheti a napunkat - a fájdalom, a puffadtság érzet miatt nem szívesen mozdulunk meg, rossz a közérzetünk és figyelni sem tudunk igazán semmire.

Legyen a gond oka puffadás, székrekedés, szorulás, vagy irritábilis bél szindróma, próbáljuk ki a következő tippek valamelyikét.

Mozogjuk le!


Az edzés, a mozgás az utolsó, ami gyomorpanaszok esetén eszünkbe jut, de a szakértők szerint egy fürge séta, amely eltart legalább 10-15 percig, csodákra képes. Mozgás nélkül a belek lomhává válnak, ami görcshöz, szoruláshoz vezet.

Stressz?

Amennyiben lehetséges, hogy a gyomorpanaszokat stressz okozza, az akupresszúra segíthet. Segítségével endorfin szabadul fel szervezetünkben, jobb lesz a közérzetünk, segít a relaxálásban.

Nagyjából 5 percig gyakoroljunk gyengéden nyomást a köldök fölötti területre négy ujjunkkal.

Ne együnk túl sokat

A túlevés gyakori oka a gyomorfájdalomnak. Ha ez mégis megtörtént, adjunk a gyomornak hosszabb időt rá, hogy feldolgozza az ételt. Ahogyan az izomfájdalomnál sem erőltetjük jobban az izmot, ezt a gyomorral se tegyük meg.

Igyunk sok folyadékot, tartsunk gyümölcsnapot. Fogyasszunk frissen facsart gyümölcslét. Majd pedig álljunk át arra, hogy gyakrabban, de kis adag ételeket eszünk!

Probiotikumok

Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők számára a probiotikumok is megoldást jelenthetnek. A benne levő bifidobaktérium tartalom ugyanis sgeít az IBS legfőbb tünetein, a hasüregi fájdalmon, a hasmenésen, a székrekedésen.

Teára mindig legyen idő!

Egy csésze meleg borsmenta tea segítheti a has izmainak lazítását. A borsmenta növény olajai ugyanúgy működnek, mint az irritábilis bél szindróma tünetein segítő probiotikumok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.