Már ötféle ízben készül a teabor
Véletlenül bort csinált tea helyett: milliomos lett!
Ahogy az a nagy felfedezéseknél már csak lenni szokott, ezúttal is egy véletlen ötletből született meg a különleges találmány, de kiagyalójának máris busás hasznot hozott. Pedig csupán táplálékkiegészítőt akart csinálni.
2011.08.31 11:29ma.huEredetileg csak táplálék-kiegészítőt akart csinálni zöld tea leveléből egy francia biológus, ám az eljárás során váratlan ötlete támadt. Bevillant neki, hogy tulajdonképp a tealevelek pontosan úgy viselkednek, mint a szőlő és néhány más növény, amiből bort készítenek: van bennük cserzőanyag és polifenolok, valamint cukor és élesztő hozzáadásával erjedésnek indulnak.
Innen már csak egy lépés volt, hogy kikísérletezze azt az eljárást, amelynek során a teából nem a már jól megszokott forró ital készül, hanem a kitalált érlelési folyamat végén ízletes nedű, valódi bor születik.
A 48 éves Frédéric Pottecher alig három hónap alatt már több ezer üveggel adott el a Cafrine elnevezésű nedűből, amelyet ráadásul öt különböző ízben lehet megkóstolni. Az alapja mind az öt italnak a kínai zöld tea, de ehhez az erjedés során hibiszkuszt, tőzegáfonyát vagy épp sáfrányt adagolnak, és ahogy a hagyományos boroknál, itt is mind az öt fajtát más-más jellegű ételhez kínálják. A "bónusz" egy hatodik, alkoholmentes ital, amit instant por alakban lehet kapni.
A franciaországi Terminiers-ben működő üzem alapítója elmondta, célul tűzték ki erre az évre a 40 ezer palack bor eladását, amit később több százezerre szeretnének növelni, valamint be akarnak törni a hongkongi, a kínai és a japán piacra is.