Földrengésbiztos és előrejelző is van benne

Csak a tapéta tartaná össze a házakat...?

Földrengésálló tapéta kifejlesztésén dolgoznak német kutatók, amely nemcsak stabilabbá tenné a falakat, de a közelgő veszélyre időben figyelmeztet is.

2011.07.25 17:39ma.hu

A németországi Karlsruhe város kutatói egy olyan anyag létrehozásán dolgoznak, amely egyfajta tapétaként kerülhetne a házak belső falára, ám anyagának köszönhetően stabilabbá tenné az épületet földrengés esetén, sőt, egy beleszőtt érzékelő segítségével időben figyelmeztetné is a lakókat, hogy hagyják el az épületet.

A kutatók elmondták, hogy a különleges anyag horizontálisan erősítené meg a falakat, hogy kivédje a földrengések által okozott, hirtelen bekövetkező oldalirányú mozgás hatását.

Fotó: Livingstone Blog


"Különösen olyan helyeken lesz előnyös ez a burkolat, ahol sok a kő- és téglaépület, de gyakoriak a föld szeizmikus tevékenységei" - mondta Moritz Urban kutató a Reutersnek, hozzátéve, hogy természetesen ez sem akadályozza meg teljesen a falak repedését, de legalább nem dőlnek össze az épületek.

"Normál esetben a falak leomlanak, és akár az egész ház összedőlhet" - mondta Urban. "Így viszont lehetőségünk nyílik a falakat egybetartani, még ha meg is gyengül a szerkezete - de sértetlenül megúszhatjuk a földrengést."

Az "intelligens" anyagba egy optikai érzékelőt is beleszőnének, amely érzékeli az ember számára nem feltűnő rezgéseket, és így időben figyelmeztetést tud küldeni egy megfelelő eszközön keresztül, hogy nagyobb erősségű rengés készülődik.

A kutató a csapatával a speciális anyagot már kipróbálta a laborban, ahol hidraulikus dugattyúk segítségével szimuláltak rengéseket. Bár a piacon még nem lehet kapni a különleges tapétát, az eredmények láttán az anyag a német kormány és az ipar által támogatott innovációs díjat már elnyerte ebben a hónapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.