Bebiztosítanak a világvégére

Földrengésbiztos városközpontokat akarnak építeni Isztambulban

Földrengésbiztos városközpontokat akarnak építeni Isztambul körzetében.

2011.05.12 07:48MTI

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy jövőre megkezdődik két új városrész építése az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő metropolisz területén. Az egyik városközpontot a Fekete-tenger európai partszakaszán húzódó egykori kőfejtők és bányák térségben alakítják ki, a másikat az ázsiai oldalon.

Az építkezésekkel arra akarják ösztönözni a földrengésveszélyes térségben élő helyi lakosokat, hogy költözzenek az új városközpontokba. Törökországban viszonylag gyakoriak a földrengések, mert az ország területe alatt találkozik Afrika és Európa kontinentális talapzata.

Isztambul amellett az észak-anatóliai törésvonal mellett fekszik, amely 1999-ben két pusztító földrengés kiindulópontja volt. Az akkori természeti katasztrófában országszerte több 18 ezer ember vesztette életét és 12 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.