Katasztrófa

Így égett meg Madeira

A Portugáliához tartozó szigeten augusztusban kiterjedt erdőtüzek pusztítottak, amelyek drámai nyoma műholdfelvételeken is látható.

2016.09.24 08:34ma.hu
Animált képek: Copernicus Sentinel data 2016 / ESA

A nyáron nem csak Amerikában pusztított a tűz, augusztusban Portugália is megszenvedte a maga erdőtüzét. Az alábbi hamis színezésű képeket az európai Sentinel-2A távérzékelő műholddal készítették az Űrvilág.hu szerint, nem sokkal a tüzek pusztítása előtt, illetve után. A több látható és infravörös hullámsávban érzékeny Sentinel-2A képeinek feldolgozásakor vörös színnel emelték ki a növényzettel borított területeket, a fekete pedig a felperzselt részeket jelöli.

Az augusztus 17-én készült műholdképen (alul) kiterjedt pusztítás nyoma látható. A természeti csapás a főváros, Funchal környékét (délkeletre), sőt magát a települést sem kímélte.

 Az Atlanti-óceánban fekvő Madeira híres gazdag növény- és állatvilágáról, ami népszerű turistacélponttá is teszi. A fő sziget területének mintegy kétharmad része nemzeti parki védelem alatt áll.

A Coprnicus program optikai távérzékelő műholdja, a Sentinel-2A egyik fő feladata épp a növényborítás változásainak vizsgálata. Ez távolról sem csak a tűz pusztította erdőterületek azonosítását jelenti. A multispektrális felvételeket alkalmazzák például mezőgazdasági termésbecsléshez, a növényzet növekedésének és egészségének vizsgálatához, de hosszabb időtávon a földhasználati változások követéséhez is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.