Szándékos gyújtogatás

Spanyolországban hazatérhet az erdőtűz miatt kitelepített 1400 ember

A hatóságok szerint 812 hektárnyi területet pusztított el az erdőtűz, amelyet szándékosan okozhattak. A rendőrség a lakosság segítségét kérte a gyújtogató vagy gyújtogatók kézre kerítéséhez.

2016.09.06 13:15MTI

Hazatérhet az az 1400 ember, akit az elmúlt két napban erdőtűz miatt kellett kitelepíteni Spanyolország délkeleti részén, Jávea és Benitachell település között több lakóövezetből - közölte Juan Carlos Moragues, az illetékes valenciai autonóm kormány megbízottja kedden.

Tájékoztatása szerint az érintett területen már nem lángol az erdő, ugyanakkor az oltási munkálatok nem fejeződtek be. A kitelepítettek többsége idős, külföldi állampolgár, akik most visszatérhetnek ideiglenes szállásukról, és felmérhetik, hogy keletkezett-e kár az ingatlanjukban. Sajtóbeszámolók szerint több ház és autó vált a lángok martalékává, vagy perzselődött meg.

A hatóságok szerint 812 hektárnyi területet pusztított el az erdőtűz, amelyet szándékosan okozhattak. A rendőrség a lakosság segítségét kérte a gyújtogató vagy gyújtogatók kézre kerítéséhez.

Továbbra is küzdenek a lángokkal 40 kilométerrel arrébb, Bolulla település közelében, ahol körülbelül száz embernek kellett éjszakára elhagynia otthonát.

Erdőtűz miatt Menorca szigetén is kitelepítéseket rendeltek el; 80 hektár kapott lángra, emiatt mintegy 600 embernek, többségében turistáknak kellett ideiglenes szálláson tölteniük az éjszakát.

Spanyolországban a nyári hónapokat tartják fokozottan tűzveszélyes időszaknak, ám az elmúlt napokban, szeptemberben szokatlan hőhullám érkezett az Ibériai-félsziget déli, délkeleti részére.

A spanyol meteorológai szolgálat (AEMET) tájékoztatása szerint több helyen megdőlt a szeptemberi melegrekord, Sevillában például hétfőn 44,6 fokot mértek.

Az ország ötven tartományából tizennégyben rendeltek el hőségriasztást, 40 fokot meghaladó várható hőmérséklet miatt. Az előrejelzések szerint szerdától érkezhet az enyhülés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.