100 hektáron lángol az erdő

Erdőtűz oltása közben meghalt egy erdész a spanyolországi La Palma szigetén

A sziget délkeleti részén, a Jedey hegyen száz hektáron lángol az erdő.

2016.08.04 13:00MTI
DPA/EPA

Erdőtűz oltása közben életét vesztette egy erdész a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén csütörtökön - közölték a helyi hatóságok.

A sziget délkeleti részén, a Jedey hegyen száz hektáron lángol az erdő. A tűz ugyan nem veszélyeztet közvetlenül lakott területet, de a füst terjedése miatt elővigyázatosságból 700 embert kitelepítettek El Paso és Fuencaliente településekről.

A tűz keletkezéséért egy 27 éves német férfit tartanak felelősnek, akit már őrizetbe is vettek. A spanyol sajtóban megjelent információk szerint a gyanúsított véletlenül okozta a tüzet.

A lángok megfékezésén nagy erőkkel dolgoznak tűzoltók, katonák és erdészek, munkájukat nehezíti, hogy nehezen megközelíthető, meredek hegyoldalon kell dolgozniuk. Az oltást a levegőből több helikopter és hidroplán is segíti.

Spanyolországban a forró augusztus kiemelten tűzveszélyes időszak, a hatóságok a 36, helyenként 40 fokos hőség miatt kiemelten felhívják a figyelmet arra, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben, továbbá egy eldobott égő cigarettacsikk is pillanatok alatt lángra lobbanthatja a száraz növényzetet.

A spanyol agrártárca adatai szerint tavaly összesen mintegy 103 ezer hektárnyi terület égett le, és 15 nagyobb erdőtűzzel kellett megküzdeni.

Tíz év viszonylatában a legjobb év 2014 volt, akkor 46 ezer hektáron csaptak fel a lángok Spanyolországban, a legrosszabb pedig 2012, amikor is 217 ezer hektáron pusztult el a növényzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.