Globálisan

Teljesen átrendeződhet az időjárásunk?

ECMWF vizsgálatok alapján 2015. első negyedévében Európa nagy részén és a Föld számos térségében folytatódott az átlagosnál melegebb időjárás.

2015.06.05 14:24ma.hu
A 12 hónapos globális felszínhőmérséklet mozgóátlagának anomáliái az 1981–2010-es időszak átlagához képest az ERA-Interim reanalízis alapján

2014-ben a globális felszínközeli középhőmérséklet az 1979-től rendelkezésre álló reanalízis adatokat tekintve a legmelegebb 10%-os tartományba esett.

Az ECMWF ERA Interim reanalízisre alapozott újabb vizsgálatok alapján 2015. I. negyedévében Európa nagy részén, Ázsiában, a Csendesóceáni-medence északkeleti részében, Észak-Amerika nyugati területein, és a Jeges-tenger térségében folytatódott az átlagosnál melegebb időjárás.

Az ECMWF-ben készült friss vizsgálatok alapján a 2015 márciusával zárult 12 hónapos időszak átlaghőmérséklete a legmelegebbek közé tartozik, csak 2005-ben és egy 2009-ről 2010-re átnyúló időszakban fordult elő melegebb 12 hónapos periódus globálisan.

Eközben az USA Hó- és Jég Adatközpontja február végén a legalacsonyabb arktikus tengeri jégborítottságot jelentette. Átlagosnál alacsonyabb jégkiterjedés és átlag fölötti hőmérsékletek különösen a Bering és Ohotszki-tenger térségében jelentkeztek, ezzel egy időben ugyanakkor Észak-Amerika keleti térsége az átlagosnál hidegebb volt.

A Csendes-óceán és az Indiai-óceán trópusi területeinek nagy része és a déli szubtrópusi öv az átlagosnál valamivel melegebb volt. Az Antarktisz térségében viszont folytatódott a szokásosnál hidegebb időjárás, a tengeri jég kiterjedése új rekordot ért el, és a környező óceán hőmérséklete átlag alatti volt.

A 2015. január-márciusi átlagos 2 méteres felszínhőmérséklet eltérései az 1981–2010-es január-márciusi átlagtól az ERA-Interim reanalizis alapján - Forrás: OMSZ


Tendencia

Más adatbázisokkal szintén összhangban kétségtelenül megállapítható az 1970-es évektől a melegedés, és az is, hogy az El Niño események, a vulkáni tevékenység és egyéb, változékonyságot kiváltó okok miatt melegebb és hidegebb időszakok fordultak elő. A várhatóan erősödő idei El Niño tevékenységgel összhangban, melynek mértéke ugyan a II. félévben még bizonytalan, a 2015-ös évben új globális hőmérsékleti rekord valószínűsíthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.