Elképesztő havária az USA-ban

Egyetlen éjszaka több mint 19 tornádó csapott le Amerikára, Kanadától Mexikóig

Minnesotától Texasig legalább 19 forgószél sepert végig Amerika sík államain. Kegyetlen szombat éjjelük volt.

2015.05.17 09:35ma.hu

Próbálnak magukhoz térni azok az államok az USA-ban Kanadától Mexikóig, akiken egyetlen éjjel legalább 19 forgószél sepert végig. A károkat még nem számosították.

Több mint 20 millió amerikait fenyeget a szélsőséges időjárás, mint az özönvízszerű esőzés, a jégeső, villámcsapás és viharos szél, orkánszerű széllökésekkel. A meteorológusok szerint a Mexikói öbölből felfelé nyomuló nedvesség okozhatta a szombat estétől vasárnap hajnalig tartó tornádórohamot.

A szélsőséges időjárás miatt számtalan otthon vált lakhatatlanná több államban. A szállításokat is leállították a térségben, mert életveszélyes a közlekedés.

Az Oklahomában található Tecumseh középiskolában éppen diákbált tartottak, ám a buli elmaradt, helyette a gyerekeknek át kellett menniük az előcsarnokba és a folyosókra, ott helyezték őket biztonságba a tornádók elől.

Forrás a képen látható

Oklahomában 12 ezer, Kansasben 3 ezer, míg Missouri teljes nyugati része áram nélkül maradt. Texas, Oklahoma, Kansas, Missouri, és Minnesota még reggelre is tornádótól porlott.

Várhatóan a heves esőzések miatt az adott térségekben áradások is lesznek.

Tornádó vagy hurrikán?

A tornádó pusztító erejű forgószélben megnyilvánuló meteorológiai jelenség. Jellemzője, hogy a hevesen örvénylő légoszlop a viharfelhőből indul ki, és a földfelszínnel érintkezik. Ezzel szemben a hurrikán trópusi óceánok felett jön létre, a hidegebb tengerfelszín vagy szárazföld fölé sodródva legyengül. A közös bennük, hogy rendszerint az USA-t tépázzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.