Pont mint egy kiegyenesített banán

Robothadsereg tanulmányozza a sarki jégsapkák olvadását

Az északi-sarki vizek eddig a nyáron is masszív jégtakaró miatt gyakorlatilag megközelíthetetlenek voltak a felszíni hajók számára.

2015.02.17 17:00ma.hu

Az Egyesült Államok haditengerészete egy washingtoni konferencián mutatta be legújabb technológiáit, köztük egy elektromágneses ágyút és egy rajban repülő drónosztagot, amelyet ellenséges hadihajók lerohanására fejlesztettek ki. De nem minden újításuk volt ilyen James Bond filmbe illő szuperkütyü.

A tengerészet által kibérelt konferenciaközpont egyik kisebb termében egy furcsa, kanárisárgára festett, tömpe szárnyacskákkal felszerelt, torpedószerű masina árválkodott. „Pont, mint egy banán – egy kiegyenesített banán – engem legalábbis erre emlékeztet – jellemezte Martin Jeffries, a Tengerészeti Kutatások Hivatalának sarkkutatója.

Craig M. Lee/University of Washington

A mókás kis gépezet valójában egy úszó drón: egy robot, amely az áramlatok hátán szörfözve egyetlen tankolással akár egy évig is képes járni az óceánt. A tengerészet először tavaly nyáron vetette be, hogy szenzorokkal telerakott bójákkal és más szondákkal együtt adatokat gyűjtsön a sarki jégtakaró olvadásának üteméről. "Ez volt eddig a legnagyobb ilyen jellegű kísérlet" – mondta Jeffries. "A Jeges-tengeren még senki sem próbálkozott hasonlóval."

A haditengerészet korábban nem végzett hasonló volumenű tudományos kutatásokat. Tengeralattjáróik ugyan évtizedek óta járőröznek a Jeges-tengeren, de mindeddig nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy mi történik a felszínen.

Craig M. Lee/University of Washington

"Az északi-sarki vizek eddig a nyáron is masszív jégtakaró miatt gyakorlatilag megközelíthetetlenek voltak a felszíni hajók számára" – magyarázta Jefferies. Igen ám, csakhogy a globális felmelegedés hatására a jégréteg gyors olvadásnak indult; 2007 nyarán a sarki jég jelentős része eltűnt, 2012-ben pedig még tovább zsugorodott. A tengerészet éppen ezért döntött úgy, hogy komoly összegekkel támogatja Jeffriesék és más hasonló kutatók munkáját: tudniuk kell, milyen ütemben olvad a sarki jégtakaró, hogy megszervezhessék az így kialakuló új hajózási útvonalak felügyeletét és védelmét.

Ahogy a jégpáncél visszahúzódik, egyre több hajó halad majd keresztül a Jeges-tengeren. A haditengerészet feladata lesz, hogy megvédje az USA tengeri határait, és segítséget nyújtson azoknak a civil hajóknak, amelyek bajba kerülnek. Igen ám, csakhogy nincs meg az ehhez szükséges tapasztalata.

"Az egyetlen útvonal, amelyen ma az USA tengerészetének hadihajói közlekednek a Norvég partok mentén húzódik Oroszországig" – hangsúlyozta Blake McBride parancsnok, aki részt vett a haditengerészet 2014-es északi-sarki stratégiájának kidolgozásában. Ráadásul az amerikai hajók csak ritkán ruccannak ki a norvég partokhoz, így többségük egyáltalán nem járőrözött még a zord Jeges-tengeren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.