Ellátás

Itt a világ első érző és emlékező robotja

A Care-O-bot 3 nagyban megkönnyítheti az egyedül élő idős emberek gondozását.

2015.02.08 18:00ma.hu

A Hertfordshire-i Egyetem kutatói olyan robotot fejlesztett ki, amely jelentősen megkönnyítheti az egyedül élő idős emberek életét és gondozását. A Science Daily cikke szerint a Care-O-bot 3 a tulajdonos családtagjaival és ápolóival is együtt tud működni, és hamarosan a modern okosotthonok elengedhetetlen "tartozékává" válhat.

University of Hertfordshire

A robot egy rendkívül fejlett szolgáltatási platformot használ. A szoftvert Dr. Farshid Amirabdollahian, az egyetem adaptív rendszerek fejlesztésével foglalkozó csoportjának kutatója vezetésével fejlesztették ki; a közel ötmillió fontos költségvetésű projektben öt európai ország szakemberei vettek részt.

Az ACCOMPANY (Acceptable Robotics Companions for Ageing Years) nevű kezdeményezés célja az volt, hogy olyan robot házvezetőt építsenek, amely figyelemmel tudja kísérni gazdái napi tevékenységeit és egészségi állapotát. A Care-O-bot 3 az első olyan gépember, amely bizonyos érzelmi reakciókra is képes, ráadásul tanul, így a benyomások és információk rögzítésére és felidézése sem okoz gondot a számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.