Ráadásul hordható az apró "jószág"

Cipzárhúzó robotot fejlesztettek az MIT kutatói - videó!

A Zipperbot minden segítség nélkül tudja le- és felhúzni a cipzárunkat.

2015.02.11 06:00ma.hu

A DARPA Atlas robotja a katasztrófa-elhárításban, az amerikai haditengerészet SAFFiR-je a tűzoltásban jó. De vajon a mindennapi élet egyszerű és unalmas feladataiban is segítséget nyújthatnak nekünk a robotok? A MIT Personal Robotics Groupjának kutatói szerint mindenképpen.

Fotó: screenshot

A MIT fejlesztői a Sartorial Robotics projekt keretében azon dolgoznak, hogy „javítsák az emberek és robotok között interakció társadalmi aspektusait”. Egyik új találmányuk a Zipperbot: egy apró kis hordható robot, amelynek feladata, hogy önállóan, mindenféle külső segítség nélkül le- és felhúzza a cipzárt a kabátunkon.

A Zipperbot első hallásra bolondos és haszontalan újításnak tűnhet, de valójában nem az. Komoly segítséget jelenthet azoknak a számára, akik speciális védőfelszerelésben – például vegyvédelmi ruhában vagy épp szkafanderben – végzik a munkájukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.