AIBO

Okosotthonokat irányíthat a Sony robotkutyájának elektronikus agya

Aibo MI-algoritmusai segítségével pontosan nyomon követhető egy háztartás energiafogyasztása.

2015.02.03 21:04ma.hu

A Sony 2006-ban költségcsökkentési okokból beszüntette rendkívül népszerű, mesterséges intelligencia (MI) irányította robotkutyája gyártását. Aibo digitális agya most egy, a japán gyártóból kivált startupnak köszönhetően új életre kelhet, hogy az otthonunk energiafogyasztását felügyelje.

Sony

A tokiói székhelyű Informetis a napokban kezdte annak az Aibo beszédfelismerő algoritmusára épülő szenzornak a tesztelését, amelynek feladata, hogy felmérje, mennyi áramot fogyasztanak a lakásunkban található elektromos berendezések. A rendszer folyamatosan monitorozza az egyes fogyasztók energiafelvételét, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy jelentősen csökkenthessék otthoni fogyasztásukat - és ezzel persze a villanyszámlájukat is. A szenzorhoz tartozó okostelefon-alkalmazással akkor is nyomon követhetik az energiafelhasználásukat, ha éppen nincsenek otthon; sőt, a rendszer az olyan balesetek megelőzésére is alkalmas lehet, amelyeket például egy bekapcsolva hagyott sütő vagy bedugva felejtett vasaló okozhat.

Az Informetis nemrég egy nyilvános prezentáció keretében mutatta be, hogyan működik az MI-technológiára épülő berendezés. A cigarettásdoboz méretű szenzort a cég irodájában található elosztószekrényhez csatlakoztatták, a begyűjtött adatokat pedig egy wifi-routeren keresztül továbbították a számítógépes felhőbe telepített elemzőszoftverhez. A rendszer végül egy kijelzőn jelenítette meg a "megrágott" adatokat, amelyről így nem csak a világítórendszer vagy a mosógép, hanem az olyan, kis energiaigényű berendezések áramfogyasztása is leolvasható volt, mint amilyen például egy kutyaközönséges vízforraló vagy párologtató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.