I amsterdam

Az első halálos fenyegetés egy robottól

A történet akár viccesnek is felfogható, de óhatatlanul felmerül a kérdés: ki felel azért, ha egy robot halálosan megfenyeget egy embert?

2015.02.12 11:00ma.hu
freedigitalphotos Stuart Miles

Mindig célszerű odafigyelni arra, mennyit adunk ki magunkból online, és úgy tűnik, ez nem csak az emberekre áll. Saját kárán tapasztalta ezt meg Jeffrey van der Goot, aki rendőrségi kihallgatáson volt kénytelen részt venni, miután Twitter accountját kezelő (szoftver)robotja halálos fenyegetést tett közzé a közösségi hálózaton. A kérdéses algoritmus - melyet a holland programozó már leállított - tulajdonképpen nem csinált mást, mint Van der Goot korábbi tweetjeiből vett ki részleteket, és azokat megpróbálta értelmes mondatokká összefűzni.

Így jutott egyszer csak arra a megoldásra a robot, ami aztán kiverte a biztosítékot. Érdekesség, hogy az ominózus üzenet egy másik, szintén robot működtette accountra adott válaszból jött létre. Ennek ellenére az amszterdami rendőrséget nem hatotta meg a sztori, és közölték a férfivel, hogy ő felelős az algoritmus működéséért, hiszen saját neve alatt, saját szavait tette közzé.

Azért kezelik ilyen szigorúan a történteket, mert az eset akár mások online zaklatásának (cyberbullying) is felfogható. Ehhez hasonló zaklatási helyzetek pedig már több esetben is öngyilkosságba hajszoltak jellemzően labilis idegrendszerrel bírókat, többnyire önértékelési zavarokkal küzdő tinédzsereket.

Ami Van der Goot védelme mellett szól, az az, hogy nem ő alkotta a szoftverrobotot. Egy francia fejlesztő keze munkáját dicséri az algoritmus, aki, miután értesült a történtekről, megrémült attól, milyen jogi következményei lehetnek "digitális teremtménye" garázdálkodásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.