Zajszennyezés

Víz alá költöztetnék a szélerőműveket

Skót és walesi szakemberek szerint a tengermélyi turbinák legalább annyi energiát termelhetnek, mint egy hagyományos szélerőmű.

2014.12.16 09:00ma.hu

A CNN riportja szerint skót és walesi energiacégek komolyan fontolgatják, hogy víz alatti turbinákkal váltsák ki a ma használt szélerőműveket. A tengermélyi erőműveknek komoly előnyei lennének: amellett, hogy a hullámverés folyamatos és kiszámítható energiaforrást biztosítana a számukra, a tájképet sem csúfítanák el.

A projektben résztvevő cégek a közelmúltban felépítettek egy kísérleti hullámerőművet a skóciai Pentland Firth partjai közelében. Ha a tesztüzem jól sikerül, a következő években egy komplett "víz alatti szélfarmot" is felhúzhatnak a közelben, amely a kormány számításai szerint legalább négyszázezer háztartást láthatna el árammal.

A tengervíz több mint nyolcszázszor sűrűbb a levegőnél, ami lehetővé teszi, hogy a cégek kisebb turbinák használatával is ugyanannyi energiát állítsanak elő, mint egy szélerőművel. A hullámerőművek legnagyobb előnye mégsem ez – hanem az, hogy a napelemekkel vagy a szélerőművekkel ellentétben az időjárástól függetlenül termelhetnek.

A tervek szerint a víz alatti turbinákat egymástól százhatvan méterre állítják fogják felállítani, és hulladékfémmel horgonyoznák le őket a tengerfenékhez.  Az erőmű elektromos berendezéseinek java részét egy parti helyezik el, így a karbantartóknak nem kell minden alkalommal búvárruhába bújniuk, ha meghibásodik egy berendezés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.