Mobil, szélturbina, elektromos autó

Kína tovább korlátozza a ritkaföldfémek termelését

A kínai kormány 40 százalékkal csökkentette a ritkaföldfémek kitermelésére vonatkozó bányászati engedélyek számát: az eddigi 113 helyett csak 67-et fognak kiadni.

2012.09.19 18:12MTI

A világ ritkaföldfém-készleteinek körülbelül 30 százalékával rendelkező Kína jelenleg a világpiaci forgalom több mint 90 százalékát adja. A 17-féle fémet tartalmazó csoport a csúcstechnológiai iparágakban használatos; a mobiltelefonoktól a szélturbinákon és az elektromos autókon át a különböző fegyverekig a gyártás nélkülözhetetlen elemei.

Kína korlátozza a ritkaföldfémek exportját is, ám a kivitel visszafogása ellenére az ország kínálata tavaly bőven fedezte a nemzetközi keresletet. 2011-ben az exportkvótát 30.200 tonnában határozták meg, míg a tényleges kivitel mindössze 18.600 tonna volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.