A ritka földfémek piacán

Megtörik Kína monopóliumát?

Kína mindmáig a ritka földfémek legnagyobb birtokosa: 17 olyan nem gyakori anyag, ami fontos szerepet játszik a védelmi, repülőgépipari, elektronikai és építőipari ágazatokban. Egy friss nebraskai felfedezése viszont úgy tűnik, változtat a helyzeten.

2011.07.16 13:49Konrád - ma.hu

Felmérések szerint a világ ritka földfém-tartalékainak 97%-a található az országban. Ezt felismerve 1992-ben Teng Hsziao-ping kijelentette: a Közel-Keletnek olaja van, Kínának viszont ritka földje. Az USA ezen kíván változtatni.

A kommunista ország nagy sikereket ért el a ritka kincsek kibányászásában. Ez többek között az olcsó munkaerőnek, a bányákat érintő laza kormányzati szabályozásoknak köszönhető, valamint annak, hogy a bányászok testi épsége és egészsége nem számít fontos tényezőnek.

2002-ben a kínai dominancia még nagyobb lett, miután az USA egyetlen ritka földfémeket tartalmazó lelőhelyét, a kaliforniai Mountain Pass-beli bányát környezetvédelmi és szabályozási problémák miatt bezárták. A bánya várhatóan 2012-ben nyit újra.

Az Egyesült Államok kínai és brazil importra szorul ezekből a ritka kincsekből, éves szinten mintegy 8-10 000 tonnára. Ennek az importnak 90%-a Kínából érkezik.

A Quantum Rare Earth Developments Corporation friss nebraskai felfedezése viszont úgy tűnik, változtat a helyzeten. A Lincoln-tól nem messze található The Elk Creek Carbonatite-ról a U.S. Geological Survey azt feltételezi, a világ egyik legnagyobb nióbium és ritka földfém lelőhelye lehet. A hírek szerint Kína korlátozza a ritka földfémek exportját Japán számára, ezért az USA Kongresszusa megszavazott egy törvényt, ami támogatja a stratégiai anyagok hazai előállítását. A Quantum vezérigazgatója azt sürgeti Obama elnöknél, hogy minél több ilyen ritka anyagot halmozzon fel az ország.

A kínai függőség komolyan sebezhetővé tesz több kulcsfontosságú iparágat az államokban, és a nemzetbiztonságra is hatással van. Noha a fő exportőr továbbra is Kína marad, a Quantum felfedezése némileg csökkentheti ezt a sebezhetőséget. Az USA és szövetségesei mindent meg fognak tenni, hogy amennyire csak lehet, csökkentsék a kínai dominanciát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.