Egy kínai delegáció előtt utalt erre

Lemond az észak-koreai vezető?

Az észak-koreai hatalomátadásra tett alig burkolt utalást kedden egy kínai delegáció előtt a kelet-ázsiai sztálinista állam vezetője, Kim Dzsong Il.

2011.07.13 09:44MTI

A kínai-észak-koreai viszony szoros marad, "bármennyi víz is folyik le a folyón, bármilyen sűrűn követi is egymást két nemzedék" - idézte a "népi demokratikus" Korea államfőjét kedd éjjel a KCNA állami hírügynökség.
   
Dél-koreai elemzők szerint Kim Dzsong Il ezzel arra utalt, hogy hamarosan átadja a hatalmat legkisebb fiának, Kim Dzsong Unnak, aki tagja volt a kínai delegációt fogadó észak-koreai küldöttségnek.
   
A fiú ezután várhatóan még gyakrabban vesz majd részt diplomáciai találkozókon, hogy világosan látsszon, ő az örökös, és hogy tapasztalatra tegyen szert, mint Észak-Korea jövőbeli vezetője - vélte Kim Jon Csul, a dél-koreai puszani egyetem kutatója.
   
A 28 éves Kim Dzsong Un szinte ismeretlen volt a világ számára egészen szeptember végéig, amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai állampárt rendkívüli gyűlésén. Négycsillagos tábornokká nevezték ki, beválasztották a párt központi bizottságába, a központi katonai bizottság alelnöke lett, és a KCNA állami hírügynökség első alkalommal tett közzé fényképet róla. Október elején, a Koreai Munkapárt alapításának 65. évfordulóján tartott katonai díszszemlén már a dísztribünön, apja mellett volt látható.
   
A világtól elzárt sztálinista országban ez lesz a második dinasztikus hatalomátadás; a jelenlegi vezető is apjától, az 1994-ben elhunyt Kim Ir Szentől vette át a hatalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.