Forgórész

Üzembe állt a világ legnagyobb szélturbinája

A Siemens Energy október 6-án a dániai Østerildben megkezdte a 154 méteres rotorral működő, 6 MW-os offshore szélturbina próbaüzemét. A berendezés 75 méteres lapátjai jelenleg a leghosszabbak a világon. A szélerőmű 6000 háztartást képes ellátni tiszta árammal.

2012.10.13 15:08ma.hu
Fotó: Siemens

A 75 méteres Quantum lapátot nagy stabilitása mellett viszonylag alacsony súlya jellemzi. Speciális profiljának köszönhetően a legkülönfélébb szélsebességek mellett is optimális teljesítmény érhető el vele.

A hagyományos gyártási mód mellett ugyanennek a lapátnak 25-50%-kal nagyobb lenne a súlya. A nehéz lapátok nagyobb terhelésnek vannak kitéve, és erősebb gépházat, tornyot és alapokat tesznek szükségessé.

A B75-ös lapátok, tökéletesített profiljuk és alacsonyabb súlyuk által, olcsóbbá teszik a szélenergiából termelt elektromos energiát.
A Siemens már korábban, 2011 májusában felállította a 6MW-os szélturbina első prototípusát: az SWT-6.0-120 típusjelű berendezést, amely 120 méteres forgórésszel működik. A jövőbeli sorozatgyártásra azonban az SWT-6.0-154 jelű, azaz 154 méteres rotorral szerelt típust szánják. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.