Világvége

Óriáshullámok törik a sarki jeget - durvább hatása lesz, mint az olvadásnak!

Az óriáshullámok olyan gyorsan képesek összetörni a sarkköri jeget, ami lepipálja a több évtizedes globális felmelegedés okozta olvadás tempóját is.

2014.09.13 14:59ma.hu

A – például szörfösök által hőn áhított – hatalmas hullámok egészen más értelmezést nyernek, ha a Jeges-tengerről van szó, hiszen azt többnyire jég borítja, márpedig hatalmas nyílt vízre és nagy szélre van szükség, hogy a hullámok létrejöhessenek.

Tehát a tény, hogy a kutatók több mint 4 méteres hullámokat észleltek Alaszkától északra, több mint megdöbbentő. A tudósok szerint az ilyen méretű hullámok olyan gyorsan képesek összetörni a sarkköri jeget, ami lepipálja a több évtizedes globális felmelegedés okozta olvadás tempóját is.

A műholdakkal kommunikáló felszín alatti szenzorok adatait Jim Thomson, a Washingtoni Egyetemről és W. Eric Rogers, a Naval Research Laboratorytól jegyezte le 2012-ben, a kapott eredményeket idén publikálták.

„Eleddig csak mi mértük le a hullámokat a Beaufort-tenger középső részén, aminek oka, hogy a területet mostanáig nyáron jég borította és nem voltak hullámok, amiket mérni lehetett volna” – állítják a kutatók. Mint megfigyelték a hullámok átlagosan négy méter magasak voltak, de előfordult, hogy a habok akár 9 méteres magasságig is felemelkedtek.

A nyílt víz mérete drámaian megváltozik a nyári szezonban az áprilisi 0-ról szeptemberre akár 1000 kilométer szélesre is nőhet. A jégvisszahúzódás ilyen méretékű változása a Beaufort-tenger nagy részét nyár végére nyílt vízzé változtatja.

Mivel a hullámokban hatalmas energia összpontosul a jégtakaró töredezésének tempója is valószínűleg gyorsulni fog, aminek végeredménye akár jégmentes nyár is lehet. Ez – amellett, hogy történelmi esemény – komoly hatással lesz a levegő-víz-jég rendszerre és az emberek tevékenységére is.

A hullámok még gyorsabb jégvisszahúzódást eredményeznek, és bár egyelőre bizonyítékaik nincsenek ennek hatásaira, biztosak benne, hogy komoly következményekkel járhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.